Külföld

New York polgármestere is indul a demokrata elnökjelöltségért

Bill de Blasio New York-i polgármester csütörtökön közzétett videójában bejelentette, hogy versenybe száll, hogy megszerezze a Demokrata Párt elnökjelöltségét a 2020-as amerikai elnökválasztáson.

New York polgármestere is indul a demokrata elnökjelöltségért
Bill De Blasio három éve is megmérettette magát, akkor azonban alulmaradt Hillary Clintonnal szemben a demokraták előválasztásán
Fotó: AFP/Getty/David Dee Delgado

Az 58 éves politikussal együtt eddig 23-an jelezték, hogy a demokraták elnökjelöltjeként indulnának a választáson. Köztük Joe Biden korábbi alelnök a legnépszerűbb, de ringbe száll Bernie Sanders vermonti szenátor is, aki a legutóbb Hillary Clintonnal szemben maradt alul a párt előválasztási sorozatában. A párt történetében még sohasem versengtek ilyen sokan a demokrata elnökjelölti címért.

Szakértők szerint ez veszélyt jelenthet a pártra nézve, amelynek erőforrásait felőrölheti a szembenálló táborok közötti viszály. 2016-ban a republikánus párton belül is sokan indultak az elnökjelöltségért, ami hozzájárult az akkoriban kívülállónak számító Donald Trump felemelkedéséhez.

De Blasio bejelentése valószínűleg nem arat majd osztatlan sikert a New York-i lakosok körében, akiknek 76 százaléka egy friss felmérés szerint nem támogatja a polgármester indulását. De Blasio 2014 óta vezeti az Egyesült Államok legnagyobb városát. A YouTube-on nyilvánosságra hozott háromperces videójában a polgármester hangsúlyozta, hogy kész legyőzni Donald Trump jelenlegi elnököt.

„Sok pénz van a világon. Sok pénz van ebben az országban. Csak rossz kezekben van” - húzta alá. „Azért indulok az elnökségért, mert itt az ideje, hogy előtérbe helyezzük a dolgozó embereket” - szögezte le.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom