Külföld

Migrációkutató Intézet: A tömeges beáramlás mérhetetlen társadalmi, gazdasági és egyéb károkat okozott Görögországban

A Migrációkutató Intézet munkatársa áprilisban szakmai látogatást tett Görögországban a migrációs helyzet megismerése céljából, különös tekintettel a krízis társadalmi következményeire. Az út keretében ellátogatott két, a bevándorlás által nagymértékben érintett szigetre, Számoszra és Híoszra is. Személyes interjúk útján lehetősége nyílt kormánypárti politikusokkal, egyetemi tanárral, nemzetközi szervezet képviselőjével és egyéb NGO-k munkatársaival beszélni.

Migrációkutató Intézet:  A tömeges beáramlás mérhetetlen társadalmi, gazdasági és egyéb károkat okozott Görögországban
Szalonikiben több mint kétezren gyűltek össze az M1 értesülései szerint
Fotó: AP/Janisz Papanikosz

A szakmai látogatás általános tapasztalata, hogy a görögök összességében humanitárius szemüvegen keresztül tekintenek a 2015-ben kirobbant migrációs válságra, mely alapján morális kötelességüknek tekintik az Európába érkezők megsegítését, illetve tartós befogadását -olvasható a Migrációkutató Intézet lapunkhoz eljuttatott közleményében. 

Ugyanakkor több interjú során is elhangzott, hogy a tömeges beáramlás mérhetetlen társadalmi, gazdasági és egyéb károkat okozott a leginkább érintett görög szigeteken: a turizmus több helyen gyakorlatilag megszűnt, a közszolgáltatások hozzáférhetősége és minősége drámai mértékben romlott, illetve érezhetően nőtt a bűncselekmények száma is.

„Szinte valamennyi interjúalany kiemelte, hogy komoly problémát okoz a görög központi kormányzat és a helyi apparátusok közötti kommunikáció, koordináció hiánya, illetve többen csalódottságuknak adtak hangot az Európai Unió elégtelen fellépése miatt”.

Azonban a kritika tárgya nem a határvédelemben nyújtandó segítség hiánya, hanem a kialakult társadalmi válsághelyzet okozta károk enyhítésének elmaradása, valamint a migrációs folyamatok megfelelő menedzselésének kudarca -emelik ki. Általános vélemény volt továbbá, hogy az EU-nak és a tagállamoknak szolidárisnak kell lenniük a probléma és a terhek megosztásában, miközben a kibocsátó régiók támogatása mellett nyitva kell tartani Európa kapuját az érkezők előtt.

Az úti beszámoló teljes szövege elérhető a Migrációkutató Intézet weboldalán.

Kapcsolódó írásaink