Külföld

Betiltják fejkendő viselését az osztrák általános iskolákban

Megszavazta szerda este az osztrák parlament azt a jogszabályt, amely betiltja az osztrák általános iskolákban az olyan ideológiai vagy vallási jellegű ruhadarab, fejkendő viselését, amely a hajat vagy annak nagy részét elfedi.

Betiltják fejkendő viselését az osztrák általános iskolákban
A tilalom a hajat vagy annak nagy részét elfedő kendők viselésére vonatkozik
Fotó: ELLINGTONCMS.COM

Az indoklás szerint a fejkendőviselési tilalom bevezetésének célja, hogy a muszlim lányok könnyebben integrálódhassanak. A tilalom nem vonatkozik az orvosi kötésre, illetve az időjárási viszontagságok ellen viselt fejfedőkre. Nem érinti a szabályozás a zsidó vallásúak által hordott kipát, illetve a szikh vallásúak által hordott pátkát sem. Theo Öhlinger alkotmányjogász ezzel kapcsolatban arra az álláspontra helyezkedett, hogy míg a fejkendő a lányok diszkriminálását jelenti, addig a kipa viselése vallási szokás.     

Az osztrák kormánykoalíció nagyobbik pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) képviselője, Rudolf Taschner az elnyomás politikai szimbólumának nevezte a fejkendőt; szerinte az intézkedés célja, hogy a lányoknak ne kelljen elnyomástól szenvedniük - ezt jelképezi, ha a fejükön nem viselnek fejkendőt. A kisebbik kormánypárt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) oktatási szóvivője, Wendelin Mölzer azt hangsúlyozta, hogy a fejkendő viselésének betiltása része a politikai iszlám elleni küzdelemnek.

A korábbi oktatási miniszter, a szociáldemokrata Sonja Hammerschmid (SPÖ) úgy vélekedett, hogy a fejkendőviselési tilalom nem vezet majd eredményre, ugyanis a lányok iskola után hordani fogják a kendőt. A politikus szerint észszerűbb volna, ha pszichológusokat, szociális munkásokat, integrációs szakembereket és német nyelvtanárokat alkalmaznának az integráció elősegítésére.    

Az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) képviselője, Irmgard Griss szerint nem egyértelmű, hogy a muszlim lányokat a fejkendő viselése akadályozná a tanulásban. A JETZT (Most) baloldai populista párt oktatási szóvivője, Stephanie Cox szerint ugyanakkor az iskoláknak vallásmentes terekké kellene válniuk.

Az Ausztriai Iszlám Hitközség az alkotmánybíróságon akarja megtámadni a törvényt

Az alkotmánybíróságon akarja megtámadni a jogszabályt az Ausztriai Iszlám Hitközség (IGGÖ). Ümit Vural, az IGGÖ elnöke csütörtökön kiadott közleményében úgy fogalmazott: a demokrácia „fekete napja” volt a fejkendőtilalmi törvény elfogadása, mert a jogszabály szerinte kizárólag az iszlám fejkendő viselőit diszkriminálja, miközben ez a ruhadarab a vallás gyakorlásának része. 

Az általános iskolai fejkendőtilalom szegregációhoz, majd az iszlám vallású diáklányok hátrányos megkülönböztetéséhez fog vezetni - figyelmeztetett az IGGÖ elnöke, hozzátéve, hogy a tilalom szerinte nem a gyermekek jóllétének biztosítására irányul.

Az Osztrák Szövetségi Ifjúsági Érdekképviselet (BJV) szintén annak a véleményének adott hangot, hogy a törvény a muszlim vallású lányokat diszkriminálja, mert a tilalom kifejezetten nem vonatkozik a zsidó vallásúak által hordott kipára, illetve a szikh vallásúak által hordott pátkára sem.

Kapcsolódó írásaink