Külföld

A liberálisoknak udvarol Weber

Alexander Dobrindt, a bajor keresztényszociálisok frakcióvezetője szerint a néppárti csúcsjelölt Orbán-ellenes hadjáratával elriasztja a konzervatív pártokat

Saját pártjában is feszültséget okozott Manfred Weber néppárti csúcsjelölt támadása Orbán Viktor és a Fidesz ellen. A bajor politikus tegnap Emmanuel Macront is bírálta.

A liberálisoknak udvarol Weber
Élesen bírálta Webert a CSU befolyásos politikusa, Alexander Dobrindt
Fotó: AFP

Kevés megértést tanúsít Alexander Dobrindt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) frakcióvezetője párttársa, Manfred Weber Orbán Viktorhoz való hozzáállása iránt – számolt be tegnap az Euractiv a német Die Welt cikke nyomán. Az írás szerint Dobrindt attól tart, hogy a néppárti csúcsjelölt „keményvonalas” hozzáállása a magyar kormányfőhöz és a Fideszhez egy sor konzerzatív pártot elriaszthat az Európai Néppárttól (EPP), és inkább a Matteo Salvini olasz belügyminiszter által életre hívott új, jobboldali csoportosuláshoz kergetheti őket. Az Euractiv felidézte, az EPP választmányának márciusi ülése előtt a CSU-val szövetséges német Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik magasrangú tisztségviselője azt mondta a portálnak, hogy Orbánt a Néppártton belül kell tartani, különben a tőlük jobbra álló erőkkel fog szövetségre lépni.

Manfred Weber – aki egyébként tegnap este, lapzártánk után részt vett a csúcsjelöltek brüsszeli vitáján – az RND német regionális újsághálózatnak nyilatkozva ellentámadást indított Emmanuel Macron francia elnök ellen, aki nem támogatja a csúcsjelölti rendszert. A bajor politikus szerint Macron veszélyezteti, hogy demokratikusabbá tegyék az EU-t. A francia elnököt egyébként a nemzetközi sajtó már egy ideje úgy emlegeti, mint a csúcsjelölti rendszer ellenzőinek szóvivőjét, ugyanis nem ő az egyetlen tagállami vezető, aki szerint az Európai Parlament túlhatalmát okozza az eljárás. A lisszaboni szerződés szerint ugyanis a tagállami vezetőknek figyelembe kell venniük az európai parlamenti választások eredményét, azonban az öt éve bevezetett csúcsjelölti, azaz Spitzenkandidat-rendszer nem jelenti azt, hogy a győztes pártcsalád jelöltje automatikusan az Európai Bizottság elnöke lesz.

Weber szerint Macronnak meg kellene mondania, kit támogat, ahogyan Angela Merkel német kancellár is világossá tette, hogy támogatja őt. Igaz, a német sajtóban nem egy elemzés jelent meg mostanában arról, hogy Berlinben már alábbhagyott az EPP-s csúcsjelölt iránti lelkesedés. A bajor politikus úgy fogalmazott, hogy a csúcspozí­cióknak nem lóvásáron kell eldőlniük, majd – a Politico szemléje szerint némileg ironikus módon – rátért arra, hogy lehetséges partnerként méltassa a liberális ALDE frakciót. Hangsúlyozta, az ALDE megbízható, és sok közös elképzelésük van a jövőről.

Schmidt Mária: Merkel NDK-t csinált Németországból

„Németkérdés újra?” címmel rendezett szerda délelőtt konferenciát a XXI. Század Intézet a budapesti Terror Házában. A múzeum főigazgatója, Schmidt Mária arról beszélt, Németországban kulturális, diplomáciai, vezetési és identitásválság van, nagy szükség lenne innovációra. „Németország nem akadályozta meg a Brexitet, nem tud mit kezdeni az oroszokkal, miközben verbális háborút vív Donald Trumppal” – tette hozzá. „Angela Merkelnek sikerült egy nagy NDK-t csinálnia Németországból” – fogalmazott a történész. Boris Kalnoky, a Die Welt tudósítója arra hívta fel a figyelmet, hogy Berlin a status quóban érdekelt, ám eközben az Európa Unióban transzformációs válság van. Kitért arra is, hogy a németek identitásváltáson estek át, mivel szégyelltek németek lenni, egyfajta „pótnacionalizmusként” az európaiságukra kezdtek koncentrálni, ezért például az unió működésével kapcsolatos magyar kritikákra is érzékenyen reagálnak. Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint a német közéletben a „ballib diktatúra” értelmezési kerete lehetetlenné teszi a normális politikai vitát.

Ausztria jól járt az unióval

Több területen is jelentős előrelépést hozott az európai uniós tagság Auszt­riának – derül ki egy tanulmányból, amelyre Sebastian Kurz osztrák kancellár adott megbízást az ország csatlakozásának jövőre esedékes huszonötödik évfordulója alkalmából. Ausztria üzleti szempontból vonzóbb, mint valaha, a közvetlen befektetések mértéke 1995 óta a tízszeresére nőtt, az EU-n belüli export pedig megnégyszereződött. Kurz az Európai Unió megújításával kapcsolatos terveivel kapcsolatban azt mondta, hogy az EU reformja megköveteli a lakosság bevonását, ezért javasolja, hogy az uniós országokban lakossági fórumokon gyűjtsenek javaslatokat. A tervezetről vitázna az Európai Tanács, valamint uniós népszavazást is tartanának.

Kapcsolódó írásaink

Több irányból bírálják már Webert

ĀA német sajtó szerint Merkel sokat vesztett a befolyásából, a néppárti politikus ellen pedig sok kifogás merül fel, ráadásul Macron elutasítja a csúcsjelölti rendszert

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom