Külföld

„Új korszak kezdődött a magyar-amerikai kapcsolatok terén”

Egyaránt kiemelt fontosságúnak ítélték meg a hétfői Orbán-Trump találkozót a Magyar Hírlapnak nyilatkozó szakértők, és arra is rámutattak, hogy a két kormány politikája számos ponton egyezéseket mutat, ami nagyban segítheti a jövőbeni együttműködést.

„Új korszak kezdődött a magyar-amerikai kapcsolatok terén”
Orbán Viktor és Donald Trump találkozója a kölcsönös tisztelet jegyében új korszakot nyitott Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolatában
Fotó: AFP/Getty/Mark Wilson

Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője: Donald Trump elnökségével új korszak kezdődött az amerikai–magyar politikai kapcsolatok terén, egymás kölcsönös tisztelete jegyében. Obama elnöksége alatt – különösen Hillary Clinton külügyminisztersége idején – a nemzetközi jog egyik fontos elvét, a más ország belügyeibe való beavatkozás tilalmát figyelmen kívül hagyva folyamatos politikai támadásokat intéztek hazánk ellen, világnézeti különbségek miatt.

Ezzel szemben az új adminisztrációval számos területen egyetértés mutatkozik, így többek között az illegális migráció megállítása, a keresztény közösségek védelme, a hagyományos értékek tisztelete és a politikai korrektség elleni küzdelem terén is. A jelenlegi magyar kormány nem hatalmi érdekközpontokhoz alkalmazkodva, másodlagosként kezeli a magyar érdekeket, hanem a „Magyarország az első” elv mentén politizál, ezzel pedig geopolitikai, földrajzi és méretbeli adottságaihoz képest hazánk jelentős tiszteletet tud kivívni. Tekintve, hogy Magyarország ezer éve a nyugati civilizációhoz tartozik, érdekeit leghatékonyabban a transzatlanti szövetségi rendszer részeként tudja érvényesíteni – ezért is volt különösen fontos a Nyugat vezető nagyhatalmának elnökével való jó hangulatú találkozó. (ÖM)

Varga Gergely, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője: Mérföldkő a magyar-amerikai kapcsolatok történetében és a jelenlegi Orbán-kormány külpolitikájában ez a találkozó, ami az elmúlt két év diplomáciai erőfeszítéseinek betetőzése. Előkészítheti a további együttműködés elmélyítését olyan stratégia területeken, mint a védelempolitika vagy az energetika. A találkozón nem került bejelentésre új megállapodás, de könnyen lehet, hogy egyfajta politikai lökést kaphatnak olyan tárgyalások, amelyek a következő időszakban konkretizálódhatnak akár a fegyvervásárlás, akár az energiabiztonság terén, például magyar földgázvásárlás Romániából, hosszabb távon amerikai cseppfolyósított földgáz behozatala.

Az egyébként viszonylag gyakran előfordul, hogy az amerikai elnök vendégei ellen a kongresszus tagjai vagy más politikai szereplők tiltakoznak, de kevéssé valószínű, hogy megakadályozhatták volna ezt a találkozót. Bár az amerikai külügyminiszer-váltás segítette a találkozó létrejöttét, de nem ez volt a döntő tényező, hiszen a stratégiai, geopolitikai érdekek és folyamatok, valamint a két kormányzat általános politikai világképe is előrevetítették a találkozó létrejöttét. (UT)

Kapcsolódó írásaink