Külföld

Több irányból bírálják már Webert

A német sajtó szerint Merkel sokat vesztett a befolyásából, a néppárti politikus ellen pedig sok kifogás merül fel, ráadásul Macron elutasítja a csúcsjelölti rendszert

Ismét Manfred Weber bizottsági elnökségi esélyeit latolgatta a napokban a német sajtó, utalva arra, hogy a bajor politikusnak akad oka a pesszimizmusra. A francia választási vitában pedig szóba került a magyar miniszterelnök is.

Több irányból bírálják már Webert
Annegret Kramp-Karrenbauer és Angela Merkel sem erősíti Weber esélyeit
Fotó: AFP/Tobias Schwarz

Valószínűtlen, hogy Manfred Weber az Európai Bizottság elnöke lesz – írta egy kedd reggeli véleménycikkben a német Der Tagesspiegel az Európai Néppárt bajor csúcsjelöltjéről. A lap szerint Manfred Weber és „politikai barátai” számításaikból kifelejtik, hogy az EP-választáson győztes pártcsalád csúcsjelöltje nem lesz automatikusan bizottsági elnök, valamint azt is, hogy Európában megváltozott a hangulat. Mint írták, Emmanuel Macron francia elnök a „szóvivője” azoknak, akiknek kétségeik vannak a csúcsjelölti rendszert illetően, és a bizottsági elnök jelölésének jogát nem akarják átengedni az Európai Parlamentnek. Ráadásul az is szempont, hogy jelöltjüknek legyen tapasztalata a kormányzásban, Webernek pedig, aki 15 éve EP-képviselő, nincsen.

A lap megjegyezte, Weber esélyeit az sem segíti, hogy megítélésük szerint Angela Merkel német kancellár európai befolyása csökkent az elmúlt időszakban, mert minden fontos reformtervnél hezitált. A cikk szerint akár Margarethe Vestager vagy Guy Verhofstadt liberális jelöltek is szóba jöhetnek esélyesként, vagy Michel Barnier néppárti Brexit-főtárgyaló. A Die Welt pedig arról írt a napokban, hogy bár hivatalosan a Kereszténydemokrata Unió és a bajor Keresztényszociális Unió (CDU/CSU) szövetsége Weber mögött áll, valójában Berlinben azért nem annyira lelkesednek érte. Az egyik vitás kérdés például az, hogy a csúcsjelölt Törökország uniós csatlakozási tárgyalásainak megszakítását ígérte. Noha a tárgyalásokat a német kormányban is gyakorlatilag halottnak tartják, a téma érzékeny, hiszen Merkel nagyrészt ezzel az ígérettel tudta rábeszélni Ankarát arra a megállapodásra, amelynek értelmében feltartóztatják az Európába tartó migránsokat. Feszültséget szül az is, hogy Weber ellenzi az oroszokkal építendő Északi Áramlat 2 vezetéket, sőt, mint írták, a CSU-ban nem örültek neki, hogy Weber ilyen mértékben konfrontálódott Orbán Viktorral, ultimátumok elé állította, sőt, azt mondta, hogy nincs szüksége a Fidesz szavataira. Emlékeztettek, különösen Alexander Dobrindt, a CSU tartományi frakcióvezetője bírálta ezért párttársát. A cikk alatt tegnap délutánig közel tizenötezren szavaztak, és a válaszadók 87 százaléka találta Webert alkalmatlan jelöltnek.

A magyar kormányfő amúgy nem csak a németeknél, hanem a francia kampányban is téma. A Politico számolt be róla, hogy Nathalie Loiseau EU-ügyi miniszter, aki Macron listáját vezeti, egy tévévitában azt mondta, listája sosem lesz olyan csoportnak tagja, amiben a Fidesz is benne van. François-Xavier Bellamy, a jobbközép Republikánusok jelöltje pedig többek között arról beszélt, hogy bár a Közép-európai Egyetem (CEU) „bezárása” megengedhetetlen, George Soros szerinte vállaltan Orbán-ellenes lobbiintézménnyé alakította egyetemét.

Az EP-választásról a magyar kormányfő is beszélt egyébként tegnap, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületének átadásán mondta, hogy ma Európát olyan emberek vezetik, akik „nagy hívei a kulturális önfeladásnak”, akik „nem bánják, ha a kontinensünk kulturálisan feladja magát”, hiányzik a gondolkodásukból az a dimenzió, amely ahhoz szükséges, hogy Európa meg tudja védeni kulturális identitását. Márpedig a magyaroknak semmi sem fontosabb annál – mondta –, minthogy „azok maradjunk, akik voltunk”.

Kapcsolódó írásaink

Bizonytalan Weber jövője

ĀMichel Barnier Brexit-főtárgyaló lehet a titkos favorit az Európai Bizottság elnöki posztjára– a magyar kormányfő és a Fidesz öt éve őt támogatta Junckerrel szemben

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom