Külföld

Megkéseltek egy zsidó nőt Helsingborgban

Késsel megsebezték a svédországi Helsingborg zsidó szervezetének titkárnőjét miközben munkába tartott - közölte a svéd rendőrség. Egyelőre nem tudni, gyűlölet-bűncselekmény történt-e, az ügyben megszólalt Reuven Rivlin izraeli köztársasági elnök is.

Megkéseltek egy zsidó nőt Helsingborgban
Rendőrök bizonyítékokat gyűjtenek a bűncselekmény helyszínén
Fotó: Aftonbladet

„A zsidók újra veszélyben vannak Európában” - jelentette ki Rivlin Twitteren. Úgy vélte továbbá, pusztán a holokauszt emlékezete nem fogja megvédeni a zsidó közösségeket.  Az izraeli külügyminisztérium szerint az elkövető egy muszlim férfi volt, akit a hatóságok már ismertek, de ezt a svéd rendőrség nem erősítette meg. Az izraeli külügyi tárca hozzátette azt is, hogy diplomatái kapcsolatba léptek a svéd hatóságokkal.

A megkéselt nő a svéd lapok szerint válságos állapotban van.

A Jewish Telegraph Agency (JTA) ugyanakkor a Helsingborgs Dagblad című újság nem azonosított forrásból származó értesülésére hivatkozva azt írta, hogy az elkövető vélhetően elmezavarban szenved, áldozatát pedig véletlenszerűen választotta ki. A svéd rendőrség szerdai közlése szerint kedd éjjel a szomszédos Dániában elfogtak egy körözött férfit, aki gyanúsítható a bűncselekmény elkövetésével. A hatóságok gyilkossági kísérletként kezelik a támadást, de a gyanúsított indítéka egyelőre tisztázatlan. 

A helsingborgi és a malmöi zsidó közösség vezetése hatósági értesülésekre hivatkozva elmondta: semmi nem utal arra, hogy gyűlölet-bűncselekmény történt volna. A rendőrség fokozott erőkkel van jelen Helsingborg zsidó negyedében, de nem tud róla, hogy veszély fenyegetné a közösséget. A város zsidó közössége alig száz tagot számlál.

Jaakov Hagoel, a Cionista Világszövetség (WZO) alelnöke köszönetét fejezte ki a svéd rendőrségnek, amely a támadás után hatósági őrizetet biztosított a zsidó közösségek irodáinak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom