Külföld

Orbán: Washingtonból is látszik a magyar határkerítés sikere

Inspirálónak nevezte a Donald Trumppal folytatott megbeszélést a Fehér Házban tett látogatását követően Orbán Viktor. A magyar kormányfő elmondta, számos témát érintettek a tanácskozáson, szó esett többek között a migrációról, Európa biztonságáról, a magyar adó- és családpolitikáról, de energetikai kérdéseket is érintettek.

Orbán: Washingtonból is látszik a magyar határkerítés sikere
Orbán Viktor tartalmas és sikeres megbeszélést folytatott Donald Trumppal
Fotó: AFP/Brendan Smialowski

Arra a felvetésre, hogy gyakran hasonlítják egymáshoz Donald Trumpot és Orbán Viktort, a magyar kormányfő így felelt: „Mindketten nagy nyomás alatt végezzük a munkánkat, sok bírálat ér minket, amiért nem a liberális média szája íze szerint kormányzunk, és sikeresek vagyunk. Van, aki ezt nem nézi jó szemmel” - idézte a miniszterelnök VN4A hírügynökségnek adott nyilatkozatát az Origo.

Orbán Viktor felidézte, hogy 1998-ban és 2001-ben is járt a Fehér Ház Ovális Irodájában. Megítélése szerint a legszembetűnőbb az akkori helyzethez képest az, hogy most ismét erős elnöke van Amerikának, aki nem fél újszerűen gondolkodni és újszerű válaszokat találni. Megvan benne a bátorság és az eltökéltség, hogy új utakat keressen – jellemezte a kormányfő Donald Trumpot

Orbán Viktor elmondta, egyetértettek abban Trumpal, hogy a kontinensen egy erős tendencia rajzolódik ki, hogy egy szocialista Európát építsenek fel, mind ideológiailag, mind gazdaságilag. Magasabb adók, több bürokrácia, több cenzúra, kevesebb verseny. Ezzel szemben áll a közép-európai országok versenyközpontú gazdaságpolitikája. Mivel mi itt, Közép-Európában megéltük a szocializmust, így pontosan tudjuk, hogy ez tönkretesz minket – tette hozzá a miniszterelnök.

A kormányfő közölte, a megbeszélésen tárgyaltak az európai biztonságról is. Szóba került, hogy a kereszténység támadás alatt áll, és ezt ki kell mondani. Trump megköszönte az üldözött keresztényeknek nyújtott magyar segítséget. Ezzel kapcsolatban Orbán úgy fogalmazott: „Mi nem nemzetközi segélyszervezeteket támogatunk, hanem közvetlenül keresztény közösségeket”

A miniszterelnök elmondása szerint részletesen foglalkoztak a migráció jelentette veszéllyel és azzal, hogy Európa ma nem képes maradéktalanul szavatolni polgárai biztonságát. Ennek a kormányfő szerint az az oka, hogy „a baloldal ma szavazókat importál Európa határain túlról, mert ettől várja saját politikai túlélését”, ehhez pedig újabban jobboldalinak tartott pártok támogatását is megnyerik.

Orbán Viktor úgy véli, ez ellentétes mindkét ország érdekeivel és olyan problémákat hoz be Európába, aminek súlyos következményei lesznek. A május 26-i EP-választásra kitérve hozzátette, „európai migránspárti nagykoalíció formálódik”. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy a bevándorlás veszélyeit Trump és ő is azonosan ítélik meg. „Itt értékelik, hogy Magyarország képes volt megvédeni a határait. A magyar kerítés olyan sikeres, hogy az Washingtonból is látszik” - fogalmazott a magyar kormányfő.

A találkozón a magyar adó- és államadósság-csökkentő politikáról és a családtámogatási rendszerről és a munkaalapú társadalom modelljéről is szó esett. Orbán emellett Viktor arra kérte Trumpot, hogy minél hamarabb induljon meg az amerikai energetikai cég, az Exxon által elnyert fekete-tengeri gázkitermelés, mert ez kulcsfontosságú a magyar gázellátás diverzifikálása szempontjából.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom