Külföld

Megbírságolták a migránsokat Máltára szállító kapitányt

Egy máltai bíróság kedden 10 ezer eurós (3 millió forint) bírságot szabott ki Claus-Peter Reisch, a Mission Lifeline német civil szervezet által üzemeltetett mentőhajó kapitánya ellen, amiért a vádak szerint törvénytelenül - megfelelő engedélyek és úti okmányok nélkül - hatolt be hajójával a máltai vizekre.

Megbírságolták a migránsokat Máltára szállító kapitányt
Claus-Peter Reisch hajója tavaly június 21-én 234 migránst mentett ki a Líbia és Málta közötti tengerrészből, majd hat napon át várakozott nemzetközi vizeken
Fotó: AFP/DPA/Horst Galuschka

Joseph Mifsud bíró szerint Reischre azért nem szabtak ki börtönt, mert „mindig tiszteletben tartotta és követte a törvényszék rendelkezéseit” - közölte Twitter-oldalán a Mission Lifeline. A bírságot értesülések szerint menekülteket és szegényeket segélyező egyházi intézmények támogatására fordítják. A kapitány védői bejelentették, fellebbezni fognak az ítélet ellen.

A dpa német hírügynökség szerint a bíróságot  erősen  foglalkoztatta a pert és a migrációt övező retorika Máltán.

„Ijesztő az idegengyűlölet, az  intolerancia és az olyan embertársaink iránti ellenségeskedés szintje, akik sokkal nagyobb problémákkal küzdenek mint mi ... mi történt a vendégszeretet és az elesettek iránti szeretet értékeivel, amelyek formálták ezt az országot?” - sérelmezte a bíróság. A törvényszék elismerte a kapitány cselekedetének humanitárius indíttatását, de - mint fogalmazott - vannak „korlátai is, hogy a bíróság mennyire lehet hajlékony” a törvény alkalmazásában.

Reisch hajója tavaly június 21-én 234 migránst mentett ki a Líbia és Málta közötti tengerrészből, majd hat napon át várakozott nemzetközi vizeken, mert nem kapott kikötési engedélyt az Európai Unió területén.

Spanyolország, Olaszország és Málta sem nyitotta meg előtte kikötőit, végül azonban Joseph Muscat máltai miniszterelnök engedélyezte a hajó kikötését a szigetországban, de egyben jogi eljárással fenyegette meg annak 17 fős legénységét.

A kapitányt bíróság elé állították, amely 10 ezer euró óvadék fejében megengedte, hogy szabadlábon védekezhessen, de elrendelte, hogy Máltát nem hagyhatja el, és bevonatta az útlevelét. A Lifeline nevű hajó továbbra is Máltán van kikötve, s az igazságügyi hatóságok ideiglenes őrizete alatt áll. A máltai bíróság egyébként keddi ítéletében elutasította a vallettai hatóságoknak a hajó elkobzásával kapcsolatos kérését.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom