Külföld

Magyarország számára elsődleges prioritás a Nyugat-Balkán biztonsága

Magyarország számára elsődleges prioritás a Nyugat-Balkán stabilitásának és biztonságának fenntartása, az ezzel kapcsolatos együttműködés pedig nem csak az Európai Unió, hanem a NATO számára is rendkívül fontos az illegális migráció megállítása érdekében - jelentette ki a honvédelmi miniszter Brüsszelben, az uniós tagállamok védelmi miniszterei tanácskozásának szünetében kedden.

Magyarország számára elsődleges prioritás a Nyugat-Balkán biztonsága
Benkő Tibor: Magyarország déli határának a keresztény kultúra védelmét jelentő lezárásával sikerült azt elérni, hogy területére igazolatlanul senki sem léphet be
Fotó: MH

Benkő Tibor nyilatkozatában kiemelte,  Magyarország déli határának a keresztény kultúra védelmét jelentő lezárásával sikerült elérni, hogy az ország területére igazolatlanul senki sem léphet be.

Az illegális bevándorlás megállításában kifejtett szerepe mellett ez nagyban hozzájárul az  Európai Unió  terrorizmus elleni küzdelméhez is, ugyanis a migráció megjelenésével nagymértékben növekedett a terrortámadások száma Nyugat-Európában. Magyarország külföldön szolgáló katonáinak több mint fele teljesít szolgálatot a Nyugat-Balkán biztonságához hozzájáruló EU-s és NATO missziókban - közölte.

Ausztria is támogatja a különleges műveleti erők magyarországi komponensparancsnokságának létrehozását

A miniszter arról tájékoztatott, hogy kedden, a nem NATO-tag Ausztria aláírta a regionális különleges műveleti erők komponensparancsnokságának (R-SOCC) magyarországi létrehozásáról szóló szándéknyilatkozatot. A parancsnokság Magyarország, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia és Ausztria katonáinak különleges műveleti kiképzését, felkészítését szolgáló parancsnokság központja Szolnokon lesz.

Kiemelte, a partnerség kiváló példája a NATO és az Európai Unió egymás tevékenységét kiegészítő és erősítő együttműködésének. Mint elmondta, a parancsnokság révén az uniót és a NATO-tagországokat keletről, vagy délről érkező esetleges fenyegetettség esetén jelentős szerephez jut Magyarország. A parancsnokság létrehozása azt jelenti, hogy a katonai szövetség elismeri Magyarország hozzájárulását a NATO tevékenységeihez, ezért támogatja a védelmet és biztonságot növelő magyar kezdeményezést.

A közép-európai országok a Száhel-övezetben is a helyben való segítségnyújtást preferálják

Benkő Tibor a védelmi miniszteri tanácskozás részleteit ismertetve elmondta, a Száhel-övezet G5-országait - Burkina Faso, Csád, Mali, Mauritánia és Niger - érintően a közép-európai országok egyetértettek abban, hogy nem Európában, hanem helyben kell megoldást találni az emberek problémáira, hogy nyugodt és békés körülmények között tudjanak élni és ne kelljen elhagyniuk szülőföldjüket.

„Magyarország erőn felül teljesít, ha békefenntartói műveletekről van szó, ugyanis a magyar katonák ott vannak Afrikában is, ahol kiképzési feladatokat látnak el" - közölte. Magyarország az év végéig mintegy húszra emeli, a főként Maliban szolgáló katonáinak számát - tette hozzá.

Magyarország kiberműveleti központot és akadémiát hoz létre

A miniszter elmondta, hogy a tanácskozáson kiemelt téma volt a hibrid hadviselés fenyegetésének kérdése is, ugyanis „nem csak fegyveres eszközökkel lehet egy országot megbénítani, területeit elfoglalni, vagy olyan krízist okozni a politikai és gazdasági életben, amely tönkreteheti az országot", vagy a biztonságot nagymértékben fenyegeti. Ehhez kapcsolódik a kibertérben megjelenő fenyegetés is, amely a terrorizmushoz hasonló veszélyeket rejt. Magyarország a honvédelmi és haderő program keretében kiberműveleti központot hoz létre, mellette pedig kiberműveleti akadémiát indít az év végével - közölte.

Huszonkét ország állapodott meg a határokon átívelő csapatmozgások megkönnyítésében

Végezetül elmondta, huszonegy ország - Ausztria, Belgium, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Csehország, Észtország, Franciaország, Görögország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovákia, Spanyolország, Svédország - mellett Magyarország is aláírta a határokon átívelő csapatmozgások engedélyezését megkönnyítő megállapodást (EDA). Ennek segítségével fenyegetettség esetén gördülékennyé válik a szövetséges országok hadseregének védelmi segítséget nyújtó egységeinek határátlépése egy másik ország területére - tájékoztatott a honvédelmi miniszter.

A tagországok előrehaladást értek el a védelmi költségvetés és a közös védelmi beruházások növelése terén

Az állandó strukturált együttműködésben (PESCO) részt vevő tagállamok előrehaladást értek el a védelmi költségvetések és a közös védelmi beruházások növelése terén, a védelmi kiadások összességében 3,3 százalékkal bővültek 2018-ban, és 4,6 százalékkal 2019-ben - közölte a PESCO első teljes végrehajtási évét követően kiadott jelentésében az Európai Unió Tanácsa kedden.

Az Európai Unió tagországai védelmi minisztereinek brüsszeli ülésén elfogadott értékelés szerint pozitív fejlemény, hogy a részt vevő tagállamok a nemzeti védelmi tervezés során egyre nagyobb mértékben támaszkodnak az olyan uniós kezdeményezésekre és eszközökre, mint például a módosított képességfejlesztési terv (CDP), a koordinált éves védelmi szemle (CARD) és az európai védelmi ipari fejlesztési program (EDIDP).

A Védelmi Tanács ajánlásokat fogalmazott meg, amelyekben egyebek mellett felkéri a részt vevő tagállamokat, hogy tegyenek további előrelépést azon kötelezőbb jellegű vállalásaik teljesítése terén, amelyek értelmében jobban össze kell hangolniuk a védelmi rendszereiket, és különösen meg kell erősíteniük a együttműködő képességfejlesztést. A tanács arra ösztönözte a tagállamokat, hogy tegyenek további erőfeszítéseket azon vállalásaik teljesítése érdekében, amelyek a védelmi erők - többek között a közös biztonság- és védelempolitika (KBVP) keretében folytatott műveletek és missziók céljára való - rendelkezésre állásának és bevethetőségének a fokozásával kapcsolatosak.

A 2017 decemberében létrehozott állandó strukturált együttműködés (PESCO) lehetővé teszi a részt vevő uniós tagállamok számára a biztonság és a védelem területén való szorosabb együttműködést. 

A PESCO-ban 25 tagállam, Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, a Cseh Köztársaság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia és Svédország vesz részt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom