Külföld

Washingtonban tárgyal ma Orbán és Trump

George Soros hálózata áll a magyar kormányfő látogatása miatt tiltakozó kongresszusi képviselők mögött – hangsúlyozta Kovács Zoltán államtitkár

Folytatódik a diplomáciai nagyüzem: a Fehér Házban, Donald Trumppal tárgyal ma Orbán Viktor kormányfő. A témák közt a regionális biztonság, az energia, valamint a védelmi együttműködés is szerepel.

Washingtonban tárgyal ma Orbán és Trump
Kritikusaik sem vitatják Donald Trump és Orbán Viktor találkozójának jelentőségét
Fotó: AFP/Mandel Ngan

Ma fogadja Washingtonban, a Fehér Házban Orbán Viktor kormányfőt az amerikai elnök, Donald Trump. A munkalátogatásról először május másodikán számolt be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki elmondta, a találkozón a regionális biztonság és a térség energiaellátásának kérdései, illetve a kétoldalú kapcsolatok, s azon belül a védelmi együttműködés témája lesz napirenden. „Mi, magyarok stratégiai szövetségesként tekintünk az Egyesült Államokra” – emelte ki a tárcavezető. Szijjártó később a Kossuth rádiónak is beszélt a találkozóról, amely – ahogy fogalmazott – jó alkalom lesz arra, hogy összehangolják a két ország álláspontját a nagy világszervezetekben a migráció kérdésében. Emlékeztetett, az Egyesült Államok és Magyarország azon hat ország közé tartozik, amely nemmel szavazott az ENSZ globális migrációs csomagjára. „Az amerikai elnök és a magyar kormány hasonló álláspontot képvisel számos világpolitikai dilemmában, hiszen mindkét félnek a nemzeti érdek az első, továbbá a saját polgárainak biztonságát tekinti a legfontosabbnak, a keresztény értékek és a keresztény kultúra vívmányainak megvédése mellett” – fogalmazott.

A Fehér Ház május hetedikei közleményében azt írta, „az Egyesült Államok és Magyarország közötti nagy múltra visszatekintő kapcsolatok jegyében” Trump és Orbán „az együttműködés elmélyítésének különböző módjait” tárgyalja majd meg olyan területeken, mint a kereskedelem, az energia, és a kiberbiztonság.

Februárban egyébként, Mike Pompeo személyében nyolc év után először járt Budapesten amerikai külügyminiszter. Szijjártóval közös sajtótájékoztatóján elfogadhatatlannak nevezte, hogy Washington az elmúlt években távol tartotta magát Közép-Európától. Hangsúlyozta, az Egyesült Államok most a kapcsolatok elmélyítésére törekszik Magyarországgal. Szijjártó két hónappal később írta alá Washingtonban a hazánk és az Egyesült Államok katonai együttműködését szabályozó Védelmi Együttműködési Megállapodást.

Pénteken több amerikai demokrata és republikánus szenátor levélben fejezte ki aggodalmát Trumpnak „a magyarországi demokrácia hanyatlása” miatt, demokrata kongresszusi képviselők egy csoportja pedig azt kérte az elnöktől, mondja le a találkozót a magyar kormányfő „antiszemita és idegengyűlölő” megnyilvánulásai miatt. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár ezzel kapcsolatban az RTL Klubnak azt mondta, „teljesen nyilvánvaló, hogy olyan amerikai képviselők véleményéről van szó, akik kampányát valamilyen formában George Soros, illetve szervezetei finanszírozták, vagy a szervezetek hatása rájuk kivetül”. Hozzátette, „egyértelműen bevándorláspárti megnyilatkozásról van szó”. Kovács az About Hungary oldalon vezetett blogján is reagált a kritikákra, amelyek többek között a Washington Post és a The Atlantic hasábjain jelentek meg.

Orbán Viktor naptára egyébként diplomácia nagyüzemet mutat: az elmúlt hetekben a pekingi Egy övezet egy út csúcstalálkozón mások mellett Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is egyeztetett, valamint Budapesten fogadta Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettest és Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárt.

Legfelsőbb szintű vizitek

1989. július 11–13. – George H. W. Bush személyében először járt hivatalban lévő amerikai elnök Magyarországon. A republikánus politikus találkozott az ellenzéki pártok képviselőivel, valamint a Kossuth téren beszédet is tartott, ami igen emlékezetesre sikerült, ugyanis Bush papírjai eláztak az esőben, ezért széttépte azokat, így fejből beszélt és köszöntötte az ünneplő tömeget.

1990. október 15–20. – Antall József miniszterelnök hivatalos látogatást tett Washingtonban, ahol október 18-án fogadta őt Bush elnök. Antall 1991. szeptember 29–október 5 között is amerikai látogatásra utazott, találkozott Bush-sal és felszólalt az ENSZ közgyűlésében is.

1994. december 5. – Bill Clinton amerikai elnök az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet csúcstalálkozója alkalmával tárgyalt Budapesten Göncz Árpád köztársasági elnökkel és Horn Gyula miniszterelnökkel.

1995. június 4–13. – Horn Gyula miniszterelnök hivatalos látogatást tett az Egyesült Államokban, ahol június 6-án fogadta őt Bill Clinton elnök.

1996. január 13. – Bill Clinton meglátogatta a boszniai békefenntartásban résztvevő amerikai erőket, s ennek során a Taszáron állomásozó egységet is.

1998. október 5–9. – Orbán Viktor miniszterelnök Washingtonba látogatott, ahol 7-én fogadta Bill Clinton.

1999. április 22–27. – Miután 1999. március 12-én Magyarország a NATO teljes jogú tagjává vált, Orbán Viktor Washingtonban részt vett a szervezet csúcstalálkozóján, és találkozott Bill Clintonnal is.

2001. április 30–május 2. – Orbán Viktor munkalátogatást tett Washingtonban. Május 1-jén találkozott Richard Cheney amerikai alelnökkel, és fogadta őt George W. Bush elnök. A magyar kormányfő átvette az Új Atlanti Kezdeményezés által alapított, akkor először adományozott Szabadság-díjat.

2002. február 11–12. – Orbán Viktort a Boston melletti Tufts egyetem Fletcher School of Law and Diplomacy nevű jogi és diplomáciai akadémiáján díszdoktorrá avatták.

2002. május 16. – Laura Bush, az amerikai elnök felesége Budapestre látogatott. Találkozott Orbán Viktor kormányfővel, s fogadta őt Mádl Ferenc államfő.

2002. november 6–11. – Az Egyesült Államokba látogatott Medgyessy Péter miniszterelnök, George W. Bush elnökkel is tárgyalt. A szocialista kormányfő 2004. június 19-24. között is járt New Yorkban, az ENSZ központjában, valamint Washingtonban is.

2005. október 4–8. – Gyurcsány Ferenc kormányfő Washingtonban találkozott George W. Bush amerikai elnökkel.

2006. június 21–22. – George W. Bush amerikai elnök Budapestre látogatott, tárgyalásokat folytatott Gyurcsány Ferenc kormányfővel és Sólyom László köztársasági elnökkel is.

2009. december 2–5. – Washingtonba látogatott Bajnai Gordon kormányfő, aki Joe Biden alelnökkel egyeztetett, Barack Obama elnökkel nem találkozott.

Befolyásos demokrata szervezet esett neki a találkozónak

„Miközben az európai mainstream kormányok minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy megfékezzék a szélsőjobbot, Trump nyitása Orbán felé olyan gesztus, ami erősíti a populistákat, gyengíti Európa feszült politikai centrumát és aláássa az EU-t” – írta a napokban a magyar kormánnyal szemben régóta kritikus Council on Foreign Affairs (CFR) nevű amerikai nemkormányzati szervezet. A Demokrata Párt diplomáciája nagy befolyással bíró szervezet szerint Donald Trump amerikai elnök meghívása erősíti Orbán Viktor helyzetét az európai politikában két héttel az EP-választás előtt. A CFR szerint a találkozó része lehet annak a stratégiának, hogy a Trump-adminisztráció szorosabbra akarja fűzni a kapcsolatot a „hozzá hasonlóan populista kormányokkal” Olaszországban és Lengyelországban is, és „tovább rombolja” a transzatlanti kapcsolatokat, amelyek szerintük mélyponton vannak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom