Külföld

A két olasz kormánypárthoz köthető oldalakat is törölt a Facebook

A Facebook által álhírterjesztés és gyűlöletkeltés miatt a hétvégén törölt fiókok fele az Olaszországban kormányon lévő Öt Csillag Mozgalom és a Liga nem hivatalos oldala volt - közölte hétfőn a globális szerveződésű AVAAZ aktivista csoport.

A két olasz kormánypárthoz köthető oldalakat is törölt a Facebook
A Facebook álhírterjesztés és gyűlöletkeltés miatt törölt oldalakat
Fotó: Pixabay

A csoport szerint a két párthoz köthető oldalakon - amelyeknek mintegy 2,5 millió követője volt - antiszemita, idegengyűlölő és oltásellenes tartalmak is voltak.

A legaktívabb az „Öt Csillagot a kormányba!” elnevezésű oldal volt, amely az AVAAZ szerint egyebek mellett az ellenzéki Roberto Saviano olasz írónak azt az elszólást tulajdonította, hogy inkább a migránsokat mentené meg, mint az olasz földrengés áldozatait. Saviano már korábban tagadta, hogy ezt mondta volna.

Christoph Scott, az AVAAZ e kampányának koordinátora úgy vélte, az oldalak célja a májusban tartandó európai parlamenti választások küszöbén a gyűlöletkeltés és a megosztás volt.

Scott üdvözölte a Facebook döntését, ám egyúttal rámutatott arra is, hogy a közösségi médiának többet kell tennie ebben az ügyben, mégpedig minél előbb.

Áprilisban a szervezet hasonló kezdeményezést indított Spanyolországban is, amelynek az eredményeként - nem sokkal a spanyol parlamenti választások előtt - a közösségi média 17, összesen 1,4 millió követővel rendelkező, szélsőjobboldali anyagokat megosztó oldalt szüntetett meg.

Kapcsolódó írásaink