Külföld

Így vághatott zsebre Weber százhuszonöt milliót

Az Európai Bizottság elnöki tisztjéért induló néppárti politikus, Manfred Weber legutóbb Athénban programot hirdetve a korrupció elleni harc fontosságáról is beszélt. Azonban úgy tűnik, neki is van rejtegetnivalója.

Így vághatott zsebre Weber százhuszonöt milliót
Manfred Weber, az EPP csúcsjelöltje beszél a CDU és a CSU közös kampánynyitó rendezvényén
Fotó: AFP/DPA/Guido Kirchner

Az elmúlt években trükkös eszközökkel, ravaszkodva, joghézagokat kihasználva zsebre vágott legalább 400 000 eurót, azaz hozzávetőleg 125 millió forintot - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. Lényegét tekintve saját magától bérel irodát, egy alsó-bajorországi faluban álló családi házában.

Havi 4332 eurót, azaz hozzávetőleg 1 millió 400 ezer forintot kapnak az Európai Parlament képviselői általános költségtérítésként, az iránymutatás szerint elsősorban egy hivatalos iroda fenntartására. Elszámolniuk nem kell, számlákat nem kérnek tőlük, Weber ebben a joghézagban látta meg a lehetőséget. Az ügyeskedő politikus a saját családi házát nevezte ki pártirodának, hogy ez az összeg is nála maradhasson. Wildenbergben áll a háza, amiben életvitelszerűen lakik, ebben az épületben a földszinti részt keresztelte át, Manfred Weber még arra sem vette a fáradtságot, hogy kiírja a kapura, ez az ő képviselői irodája.

2004-től 15 év, azaz 180 hónap alatt - ha csak a 4332 euró felét számítjuk megspórolt bérleti költségként - száznyolcvanszor 2150 eurót, forintra átszámítva közel 125 milliót sikerült zsebre vágnia. Ráadásul ebből a keretből kifizethette akár a családi ház teljes rezsijét is. Számlákat Brüsszelben erről sem kértek - írja a portál.

Kapcsolódó írásaink

Bizonytalan Weber jövője

ĀMichel Barnier Brexit-főtárgyaló lehet a titkos favorit az Európai Bizottság elnöki posztjára– a magyar kormányfő és a Fidesz öt éve őt támogatta Junckerrel szemben

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom