Külföld

Közös felhívással fordulnak az európai polgárokhoz az uniós államfők

Az Európai Unió államfői csütörtökön közös felhívásban tettek hitet az erős és integrált Európa mellett, és arra buzdították az európai polgárokat, hogy vegyenek részt a május 26-i európai parlamenti (EP) választáson.

Közös felhívással fordulnak az európai polgárokhoz az uniós államfők
Erős és integrált Európát szorgalmaznak az államfők
Fotó: MH

A felhívást Frank-Walter Steinmeier német szövetségi államfő kezdeményezésére huszonegy európai uniós államfő írta alá: köztük Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, Emmanuel Macron francia elnök, Sergio Mattarella olasz elnök, valamint az osztrák, a lengyel, a cseh, a szlovén, a szlovák, a román, a bolgár, a horvát, az észt, a lett, a litván, az ír, a görög, a ciprusi, a máltai, a portugál és a finn államfő.

A közös felhívás címében Európára, „a valaha megfogant legjobb ötletként” hivatkoznak, és emlékeztetnek arra, hogy a fékevesztett nacionalizmus és más szélsőséges ideológiák okozta két kegyetlen világháborút követően az európai integráció hozzájárult az európai béke évszázados álmának valóra váltásához.  

Az aláíró európai elnökök ugyanakkor arra figyelmeztetnek: a békét és a szabadságot, a gyarapodást és a jólétet mind a mai napig nem tekinthetjük, és ne is tekintsük magától értetődőnek.     „Valamennyiünk tevőleges hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy a békés és integrált Európa nemes gondolata valósággá váljon” - üzenik.

Az uniós államfők szerint az EU ezekben a hónapokban még a korábbiaknál is komolyabb kihívásokkal szembesül: az európai integráció kezdete óta először fordul elő a közbeszédben az integráció valamely elemének, például a szabad mozgáshoz való jognak a korlátozása vagy közös intézmények megszüntetése, először fordul elő, hogy egy tagállam az unió elhagyását tervezi, ugyanakkor más tagállamok szorosabb integrációt sürgetnek az EU-ban vagy az euróövezetben, illetve többsebességű Európát szeretnének. 

A felhívás szerint e kérdésekkel kapcsolatban a különböző tagállamok állampolgárai, kormányai és államfői eltérő álláspontot képviselnek, abban azonban az aláíró elnökök valamennyien egyetértenek, hogy az európai integráció és egység nélkülözhetetlen, és Európa jövőjét továbbra is az unióban látják. 

Az államfők szerint csak egy erős közösség lesz képes szembenézni a kor globális kihívásaival - a klímaváltozással, a terrorizmussal, a gazdasági globalizációval és a migrációval -, amelyekkel szemben csak akkor lehetünk sikeresek, és akkor haladhatunk tovább a gazdasági és társadalmi kohézió és fejlődés útján, ha intézményi szinten egyenlő partnerekként működünk együtt. 

„Ezért erős Európai Unióra van szükségünk, olyanra, amely közös intézményekkel rendelkezik, olyanra, amely folyamatosan és kritikusan ellenőrzi saját tevékenységét és képes a megújulásra, olyanra, amelynek élő, lélegző bázisát állampolgárai és tagállamai jelentik” - jelentik ki az uniós államfők.

A felhívás szerint „ennek az Európának a jövőbe vezető legmegfelelőbb lépésekről eleven politikai eszmecserére van szüksége” a 2017. március 25-ei Római Nyilatkozat alapján.  

A közös nyilatkozatot aláíró huszonegy államfő az EP-választás tétjének a közös európai jövőt tartja, és arra buzdítja az európai polgárokat, hogy éljenek szavazati jogukkal, mert az egyesített Európának „népei erős szavazatára van szüksége”.