Külföld

Észak-Korea ismét kilőtt valamilyen lövedéket

Észak-Korea csütörtökön ismét kilőtt "valamilyen lövedéket" vagy többet is - közölte a dél-koreai hadsereg.

Észak-Korea ismét kilőtt valamilyen lövedéket
Képünk illusztráció
Fotó: MH

A kilövés keleti irányban, a Japán-tenger felé történt - olvasható a dél-koreai vezérkar közleményében.

Észak-Korea szombaton „csapásmérő rakétagyakorlatot” tartott rövid hatótávolságú rakétákkal.

A csütörtöki eset egybeesett amerikai, japán és dél-koreai védelmi minisztériumi tisztségviselők éves háromoldalú biztonsági tárgyalásaival Szöulban.

Szöul: Észak-Korea gyaníthatóan két rövid hatótávolságú rakétát indított el

Nem sokkal korábban a hadsereg még csak annyit tudott megállapítani, hogy Észak-Korea kilőtt „valamilyen lövedéket”.

Az Észak-Phjongan tartományban található rakétabázis az ország legrégebbi ilyen létesítménye, ahol Szöul ismeretei szerint közép-hatótávolságú rakétákat állomásoztatnak, de ezúttal két rövid hatótávolságút indítottak el onnan. Hogy milyen típusúak voltak, azt egyelőre nem tudták megmondani a dél-koreai katonai szakértők.

A rakéták először átrepültek több észak-koreai tartomány felett, mielőtt kiértek a Japán-tenger fölé, majd annak vizébe csapódtak. A dél-koreai hadsereg mérése szerint 270, illetve 420 kilométert repültek, és 50 kilométeres magasságot értek el.

Tokiói közlés szerint Japán területét, kizárólagos tengeri övezetét nem érte találat.

Szakértők azt gyanítják, hogy Phenjan olyan új rakétákat próbált ki, amelyek kifejlesztését határozatban megtiltotta neki az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

A rakétateszt egybeesett Steven Biegunnak, az Egyesült Államok észak-koreai ügyekben illetékes különleges megbízottjának szöuli látogatásával, illetve amerikai, japán és dél-koreai védelmi minisztériumi tisztségviselőknek a dél-koreai fővárosban tartott éves háromoldalú tárgyalásaival.

Mun Dzse In dél-koreai elnök Szöulban nyilatkozva kijelentette: az észak-koreai rakétateszt feltehetően mérsékelt tiltakozás volt az Egyesült Államok ellen a zátonyra futott februári hanoi csúcstalálkozót követően. „Úgy tűnik, Észak-Korea elégedetlen azzal, hogy nem tudott megállapodást elérni Hanoiban” - mondta a dél-koreai államfő a KBS televíziónak. Ugyanakkor hangsúlyozta: Phenjan tartózkodott attól, hogy olyan fegyvereket lőjön ki, amelyek közvetlen fenyegették volna az Egyesült Államokat.

Észak-Korea múlt szombaton „csapásmérő rakétagyakorlatot” tartott rövid hatótávolságú rakétákkal. Azt megelőzően 2017 novembere óta nem hajtott végre tesztet nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákkal. Szakértők szerint a szombati rakétagyakorlat szemmel láthatóan gondosan megtervezett lépés volt, nyomásgyakorlás annak érdekében, hogy az Egyesült Államok legyen rugalmasabb Phenjannal nukleáris tárgyalásaikon, de nem olyan súlyos, hogy miatta Washington megszakítsa ezeket a tárgyalásokat.

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un második, idén februári csúcstalálkozója után ugyanis megrekedtek az egyeztetések amiatt, hogy a felek összekülönböztek egyrészt Phenjan nukleáris leszerelési lépéseinek ütemén, másrészt az amerikai szankciókönnyítések elmaradásán.

A szombati tesztekre Szöul és Washington visszafogottan reagált, és nem ítélte el azt, nem nevezte provokációnak, amelyet Phenjan azért csinált volna, hogy életben tartsa tárgyalásait Washingtonnal.
 

Kapcsolódó írásaink

Osztja Puzsér Róbert véleményét a Jobbik

ĀA zuglói Fidesz újra felszólította Karácsony Gergelyt, hogy mondja fel a botrányos parkolási szerződést, s fejezze be az „elképesztő látszattevékenységet”, amit a témában eddig végzett

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom