Külföld

„Az egyhangúsági alapelv feladása súlyos hiba volna a közös európai külpolitikában”

Karin Kneissl osztrák külügyminiszter csütörtökön óva intett az egyhangú döntéshozatali eljárás feladásától az uniós külpolitikában.

„Az egyhangúsági alapelv feladása súlyos hiba volna a közös európai külpolitikában” - emelte ki az osztrák szabadságpárti miniszter közleményében.

Az uniós állam- és kormányfők nagyszebeni informális találkozója kapcsán Kneissl figyelmeztetett, hogy sérülhetnek a kisebb európai államok érdekei,  és ez Ausztriát is érinthetné. 

Kneissl egyben kiállt az osztrák kancellár mellett, hangsúlyozva: kétségtelen, hogy  szükség van az EU reformjára. Sebastian Kurz osztrák néppárti kancellár a napokban  a lisszaboni szerződés újratárgyalását szorgalmazta.

Kneissl leszögezte, hogy az osztrák külpolitikát továbbra is az ország érdekei  fogják vezérelni.

Az egyhangúsági alapelv feladásával Ausztria diplomáciai lehetőségei korlátozottak  lennének - mondta a tárcavezető. „Az aktív osztrák semlegességi politika folytatása nem volna lehetséges teljes körűen. Olyan közös külpolitikára van szükségünk, amelyet nem csak a nagy országok diktálnak ” - tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom