Külföld

Andrej Babis: A biztonság, a migráció, az ET és az EB viszonya a legfontosabbak

A biztonság, a migráció, valamint az Európai Tanács és az Európai Bizottság viszonya azok a kiemelt témák, amelyek az Európai Unió következő ötéves időszakában a legnagyobb figyelmet fogják igényelni - jelentette ki Andrej Babis cseh kormányfő szerdán Prágában.

"Az én szempontomból azonban a legfontosabb az - s ez az, amivel állandóan küszködünk -, hogy jóval nagyobb legyen a befolyásunk (a tagállamoké) arra, illetve, hogy mi döntsük el, mire fordítjuk az Európától kapott pénzeket" - mondta Babis Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével folytatott megbeszélését követően kettejük közösen tartott sajtóértekezletén.

Tusk ezt a témát konkrétan nem érintette nyilatkozatában. Emlékeztetett azonban az Európa jövőjét érintő cseh víziókra, beleérte Václav Havel korábbi cseh államfő elképzeléseit.

"Václav Havel azt mondta: Európát a szabadság és a felelősség jelentik, ezek egyazon érem két oldalát teszik ki. Pontosan (Havel) eltalálta, mit jelent európainak lenni" - mondta Tusk újságíróknak. Megjegyezte: ezt a témát az Európai Tanács csütörtökön Nagyszebenben tartandó rendkívüli ülésén kívánja bővebben kifejteni.

A nagyszebeni találkozó központi témáját az EU jövőbeni kiemelt feladatai fogják képezni.

Andrej Babis a következő ötéves időszak cseh szempontból kiemelt feladati közé sorolta még a schengeni térség megvédését, és azt, hogy az európai uniós energetikai stratégiának jobban figyelembe kellene vennie a nemzeti sajátosságokat is.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom