Külföld

Juncker szerint az EU-nak fel kellett volna lépnie a Brexit-kampány hazugságai ellen

 Fel kellett volna szólalni az Egyesült Királyság európai uniós kiválásáról szóló népszavazást megelőző kampányban terjedő hazugságok ellen - jelentette ki keddi brüsszeli sajtóértekezletén az Európai Bizottság elnöke, ezt nevezve mandátuma egyik legnagyobb hibájának.

Juncker szerint az EU-nak fel kellett volna lépnie a Brexit-kampány hazugságai ellen
„Hiba volt David Cameron akkori brit kormányfő kérésének megfelelően nem beavatkozni”
Fotó: MH

„Hiba volt David Cameron akkori brit kormányfő kérésének megfelelően nem beavatkozni, ugyanis mi voltunk az egyetlenek, akik cáfolhattuk volna ezen hazugságokat. Hiba volt csöndben maradni egy ilyen fontos pillanatban” - mondta újságírói kérdésre válaszolva Jean-Claude Juncker.

A Brexittel kapcsolatban elmondta, már nem próbál találgatásokba bocsátkozni. „Ha a britek maradnak, akkor maradnak, ha távoznak, akkor távoznak” - fogalmazott.
Aláhúzta, elhibázott döntés volt az is, hogy csak rendkívül megkésve reagált az úgynevezett LuxLeaks-botrányra, amely röviddel 2014. novemberi hivatalba lépését követően robbant ki. „Túl sokat vártam, ez súlyos hiba volt” - vélekedett.

Juncker felszólította az uniós állampolgárokat, hogy körültekintően válasszák meg, kire szavaznak majd a május végi európai parlamenti választásokon, tegyék fel maguknak a kérdést, milyen következményekkel járna a populista és nacionalista pártok megerősödése a kontinensen.

Tiltakozását fejezte ki a személyes támadásokkal szemben is, és ennek kapcsán „teljességgel elfogadhatatlannak, gusztustalannak” nevezte, hogy a lengyel köztévé egyik műsorában nemrégiben Adolf Hitlerhez és Sztálinhoz hasonlították Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét, volt lengyel kormányfőt.

Kiemelte, fel kell venni a küzdelmet a szélsőséges erők ellen, nem szavakkal, hanem tettekkel, egységet kell mutatni a megosztottságra törekvőkkel szemben.
A bizottság vezetője leszögezte, bízik Donald Trump amerikai elnökben az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti kereskedelmi vita ügyében. Rámutatott, hogy a Fehér Ház és a brüsszeli testület tisztségviselői szinte napi kapcsolatban vannak.

Elhangzott egy kérdés azzal kapcsolatosan is, hogy Orbán Viktor kormányfő megvonta a támogatását Manfred Weber néppárti csúcsjelölttől, Juncker azonban erre nem reagált érdemben, mondván, a brüsszeli testület vezetőjeként nem nyilatkozik pártügyekben, de hozzátette, ez nem jelenti azt, hogy ne támogatná a német politikust.
Végezetül hozzátette, örömmel vette, hogy Orbán jónak nevezte kettejük személyes kapcsolatát, mivel ő maga is ezen a véleményen van.

Kapcsolódó írásaink