Külföld

Pompeo: Moszkvának távoznia kell Venezuelából

Oroszországnak távoznia kell Venezuelából - jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vasárnap a Fox televíziónak adott interjújában. 

Az amerikai diplomácia irányítója közölte: hétfőn, amikor Finnországban találkozik Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, elmondja majd neki, hogy „minden országnak, beleértve Oroszországot is, távoznia kell Venezuelából”. 
Pompeo hangsúlyozta: a Trump-kormányzat „egy sor megoldást” készít elő a venezuelai politikai helyzet rendezésére. Úgy vélte, csak idő kérdése, hogy Nicolás Maduro, Venezuela elnöke mikor távozik a hatalomból. „Ezek a dolgok néha időbe telnek” - fogalmazott a miniszter, aki kedden azt állította: Maduro már készen állt, hogy repülővel elhagyja az országot és Kubába távozzon, de Moszkva tanácsára mégis maradt.  

Az újságíró felvetésére, hogy vajon nem az amerikai hírszerzés kudarca volt-e, hogy a kormányzat Maduro gyors távozását vetítette előre, a külügyminiszter elhárította a választ. Nem kívánt nyilatkozni arról, vajon az elmúlt napokban az amerikai kormányzat milyen információkra alapozva nyilatkozott a venezuelai elnök gyors távozásáról. 

„Ha meggondolja, hol tartott az az ország 90 nappal ezelőtt, akkor a venezuelai népnek nagyon büszkének kell lennie önmagára” - fogalmazott Pompeo. Hozzáfűzte, hogy szerinte Venezuela „ma sokkal közelebb van a demokrácia helyreállításához”, mint 90 nappal ezelőtt.         

Mike Pompeo interjút adott az ABC televíziónak is. Az Ez a hét című, heti vasárnapi magazinnak azt hangsúlyozta, hogy a Trump-kormányzat diplomáciai és politikai megoldásokat keres, amelyeket Washington a politikai szövetségeseivel készít elő, és - tette hozzá - „legutóbb felmerült az Egyesült Államok hadseregének részvételével kidolgozott megoldás is”. 

Arra az újságírói kérdésre, hogy vajon az Egyesült Államok elnöke elrendelhet-e  katonai intervenciót a kongresszus felhatalmazása nélkül, Mike Pompeo leszögezte: az elnöknek az alkotmány 2. cikkelye értelmében egy sor jogköre van, és ő bizakodik, hogy „bármilyen akció Venezuelában törvényes lesz”.

Lavrov: Washington mondjon le Maduro megdöntéséről
 

Az Egyesült Államok és támogatói mondjanak le Nicolás Maduro venezuelai elnök erőszakos megdöntéséről - sürgette Szergej Lavrov, amikor vasárnap Moszkvában fogadta venezuelai hivatali partnerét, Jorge Arreazát.

„Felszólítjuk az amerikaiakat és minden támogatójukat, hogy mondjanak le felelőtlen terveikről és kizárólag a nemzetközi jog keretei között cselekedjenek, ahogy azt két nappal ezelőtt (Vlagyimir) Putyin (orosz) elnök (Donald) Trump (amerikai) elnöknek mondta” - jelentette ki Lavrov, aki hétfőn a finnországi Rovaniemiben négyszemközt találkozik majd Mike Pompeóval, az amerikai diplomáciai tárca vezetőjével az Északi-sarki Tanács külügyminisztereinek tanácskozása alkalmából.
Az orosz tárcavezető rámutatott: Trump a Putyinnal folytatott telefonbeszélgetése közepette nem hangoztatta azt, hogy szándékában állna beavatkozni Venezuelában.

Lavrov hangsúlyozta: Moszkva szolidáris a caracasi vezetéssel a Maduro megdöntésére irányuló „cinikus kampány” közepette. Kiemelte azt is, hogy csak a venezuelaiak jogosultak dönteni saját hazájuk jövőjéről.

Az orosz tárcavezető hangot adott azon álláspontjának is, miszerint a venezuelai válság rendezéséhez az összes érintett fél bevonásával zajló politikai párbeszédére van szükség, amit szerinte aláás a hatalomváltásra irányuló erőszakos kísérlet. Támogatásáról biztosította Madurónak a helyzet stabilizálása érdekében tett lépéseit.

Arreaza a venezuelai elnök köszönetét tolmácsolta Vlagyimir Putyin orosz államfőnek Venezuela támogatásáért. Hangsúlyozta, hogy Moszkva és Caracas viszonya különleges jelentőséget nyer a venezuelai hatalomválást sürgető washingtoni nyilatkozatok közepette.