Külföld

Egy választás, ahol a világ tizede szavaz

Narendra Modi indiai kormányfő a nemzetbiztonságot tette az első számú kampánytémává,egyelőre jól használja népszerűsége növelésére a kasmíri villongásokat is

Elindult az indiai választások negyedik szakasza. Az emberi történelem legnagyobb demokratikus folyamatában 900 millió ember szavazhat, és a fő témák a nemzetbiztonság és a munkanélküliség lehetnek.

Egy választás, ahol a világ tizede szavaz
Parádé a szavazatokért – a kormányzó Bharatiya Janata Párt színeiben kampányolt Sunny Deol ismert indiai színész Gurdaspurban, ahol maga is jelöltként indult
Fotó: AFP/Narinder Nanu

A legnagyobb demokratikus folyamat a világtörténelemben – így nevezte a BBC az indiai választásokat annak mikéntjét bemutató oktatóvideójában. A világ lakosságának tíz százaléka jogosult részt venni az indiai választásokon: 900 millió ember rendelkezik szavazati joggal. A szavazás 39 napig tart és 1 millió szavazóhelyiségben lehet leadni a voksokat, amelyek eredményét május 23-án hirdetik ki. A választók a parlament alsóházának 543 tagjáról döntenek, és így a miniszterelnök személyéről, akit az a párt vagy koalíció adhat, amelyik legalább 272 mandátumot tud szerezni.

A kormányzó Narendra Modi Bharatiya Janata Pártja 2014-ben (BJP) 282 mandátumot szerzett, mostani legfőbb kihívója az ellenzéki Kongresszus Párt, és annak vezetője Rahul Gandhi, aki a híres Gandhi-Nehru politikai dinasztia örököse.

Részt kell venni a választásokon, mert itt dől el, ki tartja kezében az ország gyeplőjét – mondta a BBC-nek a 102 éves Shyam Saran Negi, India legidősebb regisztrált szavazója, aki 1951-ben már voksolt az első választáson a függetlenné váló országban, és azóta sem hagyott ki egyetlen választást sem.

Érdekesség, hogy Indiában szavazáskor nem csak a személyazonosságot ellenőrzik, de kopásálló tintával megjelölik a megjelentek mutatóujját, hogy ne tudjanak többször szavazni.

Korábban a választás egyértelmű esélyesének Modi pártját tartották, de kételkedésre adott okot az, hogy decemberben elvesztettek több regionális választást olyan államokban, amelyek 2014-ben nagy többséggel álltak a BJP mellé. Ugyanakkor a kormánypárt mellett szólhat az, hogy a Kongresszus Párt nem tudott megegyezni például a Delhi törvényhozó testületében többséggel rendelkező Aam Aadmi Párttal (AAP) az esetleges közös jelöltekről.

Modi első számú kampánytémává tette a nemzetbiztonságot, kampányesemé­nyein sokat beszél a Pakisztánnal fennálló konfliktusról, és egyelőre úgy tűnik, jól használja népszerűsége növelésére a kiújult kasmíri villongásokat.

„Pakisztán továbbra is fenyeget bennünket, és azt mondják: „van nukleáris indítógombunk”. Ha van is nekik, tudniuk kell, hogy Indiának is van egy. Vagy azt hiszik, hogy a mi gombunk a Diwalira van?” – mondta a miniszterelnök egy gyűlésen, egy hindu ünnepre utalva, amikor tűzijátékokat használnak.

Ugyanakkor egy másik téma lehet, hogy jobban izgatja az indiaiak jelentős részét: egy kiszivárgott kormányzati jelentés szerint az országban a munkanélküliség 45 éve nem látott magasságokban jár.

Múlt hét pénteken Modi egyébként hatalmas tömeg kíséretében tette hivatalossá indulását egyéni képviselőként is Uttar Pradesh tartomány egyik választókörzetében.

A hét fő időszakra osztott szavazás első két szakaszában a részvételi arány 69,5 és 69,44 százalékos volt az Indiai Választási Bizottság közlése szerint. A negyedik szakasz április 29-én kezdődött és kilenc államot érint.

Nagy előrelépést jelentene az évekkel ezelőtt megrekedt szabadkereskedelmi tárgyalások folytatása

India számára a legfontosabb gazdasági szempont ma a munkahelyteremtés – mondta el lapunknak Goreczky Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője, aki szerint a magyar kis- és középvállalkozások számára a dél-ázsiai ország kihívásokkal teli piac.

– Hogy jellemezhetnénk az indiai gazdaságot röviden?

– Az indiai gazdaság jelenleg a világ leg­­gyorsabban növekvő nagy gazdasága, amely 2030-ra, az Egyesült Államokat lehagyva a világ második legnagyobbjává válhat a nominális GDP tekintetében, Kína mögött. Az indiai gazdaság növekedésének egyik nagy erőforrása a fiatal népesség, ugyanakkor ez egyben a legnagyobb kihívás is, hiszen havonta 1 millió új munkavállaló lép be az indiai munkaerő piacra, akik számára munkahelyeket kell létesíteni. A szolgáltató szektor, amelyben India hagyományosan erős, önmagában ezt nem tudja biztosítani. Nem véletlenül hirdette meg Modi kormánya a Make in India kezdeményezést, ami a hazai gyártás erősítését célozza.

– Milyen lehetőségei vannak Magyarországnak és a magyar cégeknek, és milyen magyar kormányzati lépések történtek eddig az indiai piac meghódítására?

– A magyar kis- és középvállalkozások számára India kihívásokkal teli piac. A földrajzi távolság mellett a kulturális és kommunikációs különbségek jelentenek nehézséget, bár ez utóbbi téren pozitívumként érdemes megemlíteni, hogy Indiában széles körben beszélik az angol nyelvet is. További nehézség a magyar kkv-k számára, hogy az indiai kormány számos eszközzel védi piacait és az indiai termelőket a külföldi versenytől. A sikerhez sok idő és energia befektetése szükséges, és nem árt, ha az indiai piacra bejutni szándékozó magyar vállalat már szerzett tapasztalatot más exportpiacon. Kínához képest az indiai gazdasági kapcsolatok az utóbbi években kevésbé voltak fókuszban a kormány részéről, ugyanakkor  látszik a szándék a kapcsolatok fejlesztésére. Ezt mutatja Szijjártó Péter tavalyi bejelentése, mi szerint Budapest és Mumbai közti közvetlen légijárat létesítéséről folytatnak tárgyalásokat.

– Az indiai választásokon esetlegesen bekövetkező változások milyen Európára is ható gazdasági folyamatokat indíthatnak el?

– Az Európával való gazdasági kapcsolatok terén igazán nagy előrelépést az jelentene, ha a két fél folytatná a szabadkereskedelmi megállapodás megkötésére irányuló tárgyalásokat, amelyek évekkel ezelőtt megrekedtek. Ha az indiai választások után a jelenlegi ellenzék venné át az ország vezetését, akkor sem biztos, hogy ezen a téren komoly előrelépésre számíthatunk. India számára az egyik legfontosabb gazdasági szempont jelenleg a munkahelyteremtés, és várhatóan ez a választásokat követően sem fog változni.

– Elképzelhető-e a közeljövőben, hogy India hasonló utat járjon be, mint Kína, és a világ domináns gazdasági szereplőjévé váljon?

– Már pusztán a méretéből adódóan is India mindenképpen a világ egyik domináns gazdasági szereplőjévé válik, ebben hasonló utat jár be, mint Kína. A két ország ugyanakkor nagyon sok mindenben különbözik, elég csak a politikai berendezkedésre, vagy egyéb társadalmi jellegzetességekre gondolni. Emellett pedig a külső környezetben, a világgazdaságban is olyan változások zajlanak, amik szintén abba az irányba mutatnak, hogy Indiának a saját fejlődési pályáját kell megtalálnia.

Kapcsolódó írásaink