Külföld

Merkel: Fontos az együttműködés Nigerrel a szabályozatlan migráció ellen

Nagyon fontos, hogy az Európai Unió együttműködjön a szabályozatlan migráció elleni küzdelemben az Afrikában gócpontnak számító Nigerrel - jelentette ki Angela Merkel német kancellár csütörtök este Niameyben, háromnapos nyugat-afrikai körútjának utolsó állomásán.

Merkel: Fontos az együttműködés Nigerrel a szabályozatlan migráció ellen
Németország támogatni fogja a térség országait az iszlamista terrorizmus elleni harcukban és a stabilitás megteremtésében
Fotó: AFP/OLYMPIA DE MAISMONT

„Az emberkereskedők ellen csak úgy tudunk sikeresen fellépni, ha növeljük a munkahelyek számát itt. Beindítottuk az első beruházásokat, de bővíteni kell ezeket, mert reményt kell adnunk az embereknek a térségben, amely a migránsok útvonala Líbia, majd Európa felé. Vissza kell szorítanunk a szabályozatlan migrációt, ebben Niger már nagy erőfeszítéseket tett, és mi, Franciaország, Spanyolország, Olaszország és általában az EU segítjük ebben” - mondta a kancellár.

Mahamadou Issoufou nigeri elnök elmondta, hogy az országán keresztüláramló migránsok aránya mára évi 5-10 ezerre csökkent, miközben az intézkedések bevezetése előtt még 150 ezer volt.

Merkel körútjának első állomásán, Burkina Fasóban ígéretet tett arra, hogy Németország támogatni fogja a térség országait az iszlamista terrorizmus elleni harcukban és a stabilitás megteremtésében. Ezzel összefüggésben bejelentette, hogy Németország 10 millió euró (3,2 milliárd forint) támogatást ajánl fel a nyugat-afrikai országnak rendőri kapacitásainak bővítésére, a két testület felszereltségének javítására, illetve egy német katonai tanácsadó misszióra, amelyről az előzetes tárgyalások már megkezdődtek. Merkel további ötmillió euró fejlesztési támogatást is felajánlott az országnak.
 

Kapcsolódó írásaink

„A migráció ügye nemzeti hatáskör”

ĀVisszavitték Líbiába azt a több mint száz illegális bevándorlót, akiket az észak-afrikai ország parti őrsége tartóztatott fel útban Olaszország felé a Földközi-tengeren