Külföld

Egyre több az antiszemita támadás és a zsidóellenes motivációjú gyilkosság a nyugati világban

Szomorú adatok


Mérhetően több antiszemita támadást tapasztaltak a zsidók tavaly, mint az azt megelőző évben – derült ki a Tel-avivi Egyetem kutatásából, amelyet a Deutsche Welle szemlézett.

Eszerint világszerte mintegy 387 zsidóellenes megnyilvánulást regisztráltak. A lista élén ebből több mint száz támadással az Egyesült Államok áll, azt követik hatvannyolc–hatvannyolc támadással a britek és a németek, harmadik helyen pedig 35 támadással a franciák állnak. Moshe Kantor, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke szerint annyira erősödik az antiszemitizmus, hogy az megkérdőjelezi a zsidó életmód folytatásának lehetőségét a világ számos részén. A jelentés emellett tizenhárom zsidóellenes motivációval elkövetett gyilkosságról is ír – ebből tizenegyen az októberi pittsburgh-i zsinagóga elleni támadások során vesztették életüket. A kutatás szót ejt az Egyesült Államokban erősödő szélsőjobboldali csoportokról és az egyetemi kampuszokon terjedő zsidóellenességről is, amely főleg az Izraelt támogató zsidókat éri. A támadások legerősebben egyébként francia és német földön szaporodtak meg, hetvennégy és hetven százalékkal a korábbi évhez képest, mindkét országban a muszlim népesség is felelős a zsidóellenesség növekedéséért – emeli ki a jelentés. Szerdán eközben megnyitották Jad Vasemben a holokauszt izraeli emléknapját, a Jom Hasoát Reuven Rivlin államfő és Benjamin Netanjahu miniszterelnök részvételével.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom