Külföld

„A migráció ügye nemzeti hatáskör”

Visszavitték Líbiába azt a több mint száz illegális bevándorlót, akiket az észak-afrikai ország parti őrsége tartóztatott fel útban Olaszország felé a Földközi-tengeren

A bevándorlás értékvita is, amely arról szól, hogy milyen lesz Európa a jövőben – mondta Gulyás Gergely egy tegnapi interjúban. Az olaszországi Liguria régióban egy friss döntés szerint pedig megvonják a támogatást a migránsokat elszállásoló szállodáktól.

„A migráció ügye nemzeti hatáskör”
Migránsok pihennek Görögországban, egy Thesszaloniki környéki tábor mellett
Fotó: NurPhoto/Nicolas Economou

Semmilyen „lopakodó brüsszeli hatáskörbővítés” nem fogadható el a migráció ügyében, amelyről a tagállamoknak saját nemzeti hatáskörben kell dönteniük – nyilatkozta Gulyás Gergely a Magyarország Barátai Alapítvány Ungarn Heute című blogjának. Az interjúban a Miniszterelnökséget vezető miniszter arra a felvetésre, hogy az Európai Bizottság (EB) többször is visszautasította, hogy ne maradt volna meg a nemzeti hatáskör, azt válaszolta, az EB „bort iszik, és vizet prédikál”, mivel eddig következmények nélkül lehetett a külső határvédelmi kötelezettséget megszegni, miközben az EB kvóta szerinti elosztást kíván elfogadtatni.

A miniszter szerint a migráció nem csupán társadalmi vagy biztonsági kérdés, hanem értékvita is, amely arról szól, hogy milyen lesz Európa a jövőben.

Megvonják a felújításokra szánt támogatásokat az olaszországi Liguria régió azon hoteleitől, amelyek migránsokat szállásoltak el az elmúlt három évben – írta az ANSA hírügynökség. Az intézkedésről a genovai regionális tanács döntött kedden.

Az ENSZ szerdai jelentése szerint egyébként a líbiai parti őrség két nap alatt két hajón száztizenhárom migránst tartóztatott fel, akik illegálisan akartak Olaszországba eljutni. A bevándorlókat visszavitték Líbiába.

Nyugat-afrikai körútjának első állomásán, Burkina Fasóban tárgyalt szerdán és csütörtökön Angela Merkel. A német kancellár Ouagadougouban találkozott Roch Marc Kaboré elnökkel. Megbeszélésük után Merkel arról beszélt, hogy Burkina Faso és a szomszédos országok számára egyre nagyobb terhet jelent a romló biztonsági helyzet, ami a líbiai válságra és a szudáni helyzetre is kihat, Németország ezért támogatást ajánlott fel Kaborénak az afrikai állam biztonsági erőinek megsegítésére. A kancellár tegnap délután Maliba utazott, ahonnan este a nigeri fővárosba, Niamey-be látogatott.

ENSZ-összefonódások


Csaknem félszáz vezetője van a George Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványnak, aki vagy most, vagy korábban az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságában (OHCHR) viselt magas tisztségeket – írta meg a Tűzfalcsoport blog az alapítvány honlapjára hivatkozva. A lista impozáns: rajta van Kate Gilmore például, aki 2015 óta az OHCHR főképviselő-helyettese, korábban a Soros-féle Amnesty International (AI) volt főtitkárhelyettese. A főbiztosság korábbi vezetője, Navanethem Pillay az ugyancsak Soros támogatta nőjogi szervezet, az Equality Now alapító tagja, Michael Pan különleges tanácsadó korábban az ENSZ-főtitkár hivatalában látott el hasonló feladatkört, Nazia Hussain az alapítvány egyik regionális vezetője, korábban a Soros-féle bevándorláspárti Initiative for Europe programot menedzselte.