Külföld

Németországban csaknem négyszázezren vettek részt a szakszervezetek megmozdulásain

Németországban csaknem négyszázezren vettek részt a  szakszervezetek május elsejei felvonulásain, amelyeken a közelgő európai parlamenti választással kapcsolatban európai szintű lépéseket követeltek a munkavállalók helyzetének javítására.

A szakszervezetek országos szövetségének (DGB) összesítése szerint a munkavállalói érdekképviseletek 481 demonstrációján 381 500 ember vonult utcára, ami több mint 40 ezres növekedés az egy évvel korábbihoz képest. 

Az „Európát, de most aztán igazán!” mottóval meghirdetett rendezvények szónokai„szociálisabb”, a munkavállalók érdekeit még inkább szolgáló Európa megteremtését sürgették és az EP-választáson való részvételre buzdítottak.

Hangoztatták, hogy véget kell vetni az európai uniós tagországok közötti „dömpingversenynek” - a munkahelyteremtő beruházásokért a többi között a bérszínvonal alacsonyan tartásával és a munkavállalói jogok szűkre szabásával folytatott vetélkedésnek -, a lefelé húzó versengés megállítására ki kell jelölni azokat a szinteket, amelyek alá egyik tagország sem mehet. 

Ezért a közösségben mindenütt egyformán érvényes szabályokat kell bevezetni egyebek mellett a minimálbér meghatározására - közölték.    

Május 1-je a szakszervezeti tüntetések mellett a nem ritkán erőszakba torkolló szélsőbaloldali megmozdulások napja is több német nagyvárosban, elsősorban Berlinbe.

Kapcsolódó írásaink

Katainen: Az EU nem pénzkiadó automata

ĀLengyelország gazdasági fejlődése figyelemre méltó, amiben szerinte komoly szerepe volt annak, hogy Varós több mint 100 milliárd euró uniós támogatást kapott az elmúlt években

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom