Külföld

Kövér László a Stipendium Hungaricum bővítéséről tárgyalt

A Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram bővítéséről, valamint a magyar és a marokkói egyetemek közötti közvetlen kapcsolatok erősítéséről tárgyalt Kövér László házelnök kedden Rabatban Szaid Amzazival, a Marokkói Királyság oktatásért, szakképzésért és kutatásért felelős miniszterével.

Kövér László a Stipendium Hungaricum bővítéséről tárgyalt
Kövér László a jövőbe való legjobb befektetésnek nevezte a diákcsere-program
Fotó: MH

A találkozón a marokkói miniszter megköszönte Magyarország nagyvonalú ösztöndíjpályázatát, amely rendkívül népszerű az arab ország egyetemi hallgatóinak körében - olvasható Szilágyi Zoltánnak, az Országgyűlés sajtófőnökének tájékoztatójában, amely szerint a 2018/19-es tanévre felajánlott százfős keretre csaknem hétszeres volt a túljelentkezés.
Erre való tekintettel Szaid Amzazi a létszám felemelését kérte a magyar kormánytól a következő tanévre.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke a jövőbe való legjobb befektetésnek nevezte a diákcsere-programot, amely, mint mondta, „a hasznos tudás megszerzése mellett a népi diplomácia hatékony eszközévé is válhat”.

A házelnök a felsőoktatási kapcsolatépítés követendő példájaként említette az ELTE BTK és a marrákesi Cadi Ayyad Egyetem között 2015-ben létrejött együttműködést, amely az Erasmus program keretében az igen dinamikusan fejlődő marokkói örökségvédelem és kulturális turizmus képzésbe kapcsolja be a hazai kutatásokat és képzési gyakorlatot.

Kövér László találkozott Neszer Burita külügyminiszterrel is. A megbeszélésen a gazdasági, kereskedelmi, kulturális, oktatási kapcsolatok megerősítése mellett szó volt arról is, hogy a két ország hogyan tud közös válaszokat találni azokra a kihívásokra, amelyek a modern világ velejárói, ide értve a nemzetközi terrorizmust és az illegális migrációt.

Az a bizonytalanság, ami a Mediterráneumot jellemzi, az fontossá teszi, hogy ne csak kétoldalú keretek között működjenek együtt, hanem regionális szinten is, például Marokkó és a V4-ek közötti kapcsolatok erősítésével - fogalmazott Kövér László a tárgyaláson, amelyen elismeréssel szólt a Marokkói Királyságnak az észak-afrikai térségben tanúsított nyílt és stabilizáló politikájáról, a terrorizmussal szemben tett lépéseiről.

Kapcsolódó írásaink