Külföld

A munkanélküliség világméretű tragédia Ferenc pápa szerint

 A munkájukat elvesztőkért és a munkát keresőkért emelte fel szavát Ferenc pápa, aki a munkanélküliséget a kor világméretű tragédiájának nevezte május elsején a Szent Péter téren tartott általános audienciáján.  

A munkanélküliség világméretű tragédia Ferenc pápa szerint
„A munka nem kivételezetteknek fenntartott ajándék, hanem mindenki alapvető joga”
Fotó: AFP/Vincenzo Pinto

Ferenc pápa támogatást kért azoknak, akik áldozatos munkájukkal az emberiség közös javát szolgálják. Támaszt kért azok számára, akik elveszítették munkájukat vagy nem tudnak munkát találni. 

Külön imádságot szorgalmazott a munkanélküliek számára, amelyet a mai kor világméretű tragédiájának nevezett. 

Nem ez az első alkalom, hogy Ferenc pápa a munka jelentőségét hangsúlyozza. Az egyházfő már többször beszélt arról, hogy a munka elsőrendűnek számít az emberi méltóság szempontjából. 

Ferenc pápa szerint a mai világot a „selejtezés kultúrája” uralja, amelynek elsősorban a munkanélküli fiatalok az áldozatai. Korábban azt mondta: a munka nem „kivételezetteknek fenntartott ajándék”, hanem mindenki alapvető joga.    

Ferenc pápa a szerdánként a Szent Péter téren tartott általános meghallgatáson Szent Józsefről emlékezett meg, aki a munkások védőszentje. Május elseje katolikus egyházi ünnepnek számít, amelyet 1955 óta munkás Szent Józsefnek szentelnek.

Kapcsolódó írásaink