Külföld

Német–francia erőfeszítés a stabil Nyugat-Balkánért

Merkel és Macron

Berlinben találkozott Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök a nyugat-balkáni régió országainak vezetőivel, ahol az esemény előtti sajtótájékoztatón közösen álltak ki a régió egész Európa érdekében álló stabilitása és fejlődése mellett.

A kancellár leszögezte: a cél az őszinte vita, például Szerbia és Koszovó viszonyáról, amely éppen nem a legjobb irányban fejlődik. Macron pedig főként arról beszélt, hogy Berlin és Párizs közösen vállal nagyobb szerepet a régióban, hiszen annak stabilitása egész Európa stabilitását befolyásolja. Megjegyezte: hazája a németekkel együtt négy fontos területre összpontosít majd. Ezek a gazdasági és társadalmi fejlődés, a küzdelem az illegális fegyverkereskedelem, a szervezett bűnözés, a terrorizmus és az irreguláris migráció ellen, az EU bosznia-hercegovinai békefenntartó művelete, továbbá az igazságügyi rendszer fejlesztése és a gazdasági bűnözés elleni fellépés. Szerbia és Koszovó kapcsán közölte, nem akarnak megoldást előírni az érintetteknek, de pozitív példa Észak-Macedónia és Görögország frissen rendezett viszonya.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom