Külföld

Juncker nem hisz az Európai Egyesült Államokban

Az Európai Bizottság elnöke egy lengyel lapnak adott interjújában arról beszélt: nem tartja diktátornak Orbánt, de demokratának sem. Juncker szerint ha a magyar miniszterelnök demokrata lenne, azonos jogokat biztosítana azok számára is, akik nem szavaztak rá.

Juncker nem hisz az Európai Egyesült Államokban
”A legnagyobb tisztelet illeti Orbán Viktort”
Fotó: MH

A visegrádi országok egy-egy lapjának adott interjút a napokban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke. A lengyel Rzeczpospolitának adott interjúban Magyarországgal kapcsolatban is nyilatkozott.

Az index.hu összefoglalója szerint a két évvel ezelőtti rigai digitális csúcstalálkozón úgy várta Juncker a magyar miniszterelnököt, hogy „a diktátor érkezik”, majd egy tockossal nyomatékosította Orbánnal kapcsolatos véleményét.

Objektum doboz

Juncker szerint ez szerencsétlen eset volt, majd elmondta, hogy csak egymás között és viccből diktátorozza Orbánt, és egyáltalán nem gondolja, hogy a miniszterelnök diktátor lenne. „A legnagyobb tisztelet illeti Orbán Viktort. A 90-es évek második felétől ismerem, amikor először miniszterelnök lett. Korábban is csodáltam őt a bátorsága miatt, amit megmutatott akkor, amikor a szovjet hadsereg még mindig Magyarországon állomásozott. Számomra ő mindig is hős volt. Nekem személyesen jó a kapcsolatom vele, és biztos vagyok benne, hogy ő ugyanezt mondaná rólam” - mondta.

Juncker arról is beszélt, hogy nem nagyon foglalkozik az ellene Magyarországon folyó kampánnyal, de nem tetszik neki a Soros Györggyel kapcsolatos kormányzati kommunikáció. Majd elmondta, hogy kétszer találkozott Sorossal: egyszer 3-4 évvel ezelőtt, azt megelőzően pedig (pontos dátumot nem mondott ) Orbán Viktor kérésére.

Juncker kifejtette, hogy nem hisz az Európai Egyesült Államok gondolatában, szerinte az nem lehet alternatíva a nemzeti akarattal szemben. Úgy véli, hogy az európaiak ragaszkodnak gyökereikhez, éppen ezért a hazafiságra és a jó értelemben vett nacionalizmusra szükség van, azonban akik a „bolond” nacionalizmust támogatják, súlyos árat fognak fizetni.

Kapcsolódó írásaink