Külföld

Spanyol választás: Szocialista győzelmet és kormányalakítási patthelyzetet jósolnak

Spanyolországban szocialista győzelmet és kormányalakítási patthelyzetet jósol a GAD3 közvélemény-kutatóintézet felmérése, amelynek eredményeit a szavazás befejezését követően tette közzé a spanyol közszolgálati televízió.

Spanyol választás: Szocialista győzelmet és kormányalakítási patthelyzetet jósolnak
Vasárnap közel 21 millió spanyol polgár szavazott
Fotó: AFP/Jorge Guerrero

Eszerint a vasárnap tartott parlamenti választáson a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) a szavazatok 28,1 százalékát szerezhette meg. A párt 116-121 közötti képviselői helyre számíthat a 350 fős spanyol parlamentben, ahol várhatóan sem a baloldali, sem pedig a jobboldali pártok koalíciója nem lesz képes a kormányalakításhoz szükséges többséget biztosítani. 

Második helyen végezhet a spanyol konzervatív Néppárt (PP) 17,8 százalékos támogatottsággal és 69-73 mandátummal, majd az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt következik 14,4 százalékkal és 48-49 képviselővel.

Negyedikként juthat a törvényhozásba az Unidas Podemos radikális baloldali pártszövetség a voksok 16,1 százalékával, 42-45 mandátummal, majd a 10 százalék feletti pártok sorát a VOX radikális jobboldali erő zárhatja 12,1 százalékkal, 36-38 mandátummal.

Az eredményekből kitűnik, hogy a bal- és a jobboldali szavazótábor nagyságrendileg közel azonos méretű - értelmezte az eredményt Narciso Michavila, a GAD3 elnöke a spanyol köztévé választási műsorában. Michavila a választás egyértelmű győztesének nevezte a VOX pártot, amely most először jutott parlamenti képviselethez, ráadásul nagy arányban.

A közvélemény-kutatás szerint a nagy pártok mellett nyolc kisebb párt, köztük katalán és baszk nacionalista erők juthatnak képviselethez az új, a spanyol demokrácia történetének 14. parlamentjében.

Spanyolországban a választási nap folyamán nem készült exit poll felmérés. 12 ezer szavazót telefonon kérdeztek a hét folyamán a kutatók.

A választási részvétel jóval meghaladta a legutóbbi 2015-ös és 2016-os szavazói hajlandóságot; két órával a szavazóhelyiségek zárása előtt, délután 18 órakor a jogosultak 60,7 százaléka, azaz több mint 21 millióan adták le voksaikat. 2016-ban 51,2 százalék volt ez a részidős részvételi arány.

A részeredmények a szocialisták győzelmét jelzik

A részeredmények a várakozásoknak megfelelően szavazatok 60 százalékos feldolgozottságánál a Spanyol Szocialista Munkáspárt győzelmét jelzik.  A PSOE 124 mandátummal lehet az új törvényhozás legnagyobb pártja, jelentősen növelve képviselőinek számát. 2016-ban 84 képviselőt delegálhattak a parlamentbe, történetük legrosszabb választási eredményét követően.

Utóbbi történhet most a Néppárttal, amely a részeredmények szerint 65 mandátumot szerezhet, ami az eddigi 134 képviselői helyükhöz képest hatalmas visszaesés lenne.

Az Állampolgárok (Ciudadanos) 57, az Unidas Podemos 42 mandátumra számíthat, emellett megalapítása óta először parlamenti képviselethez juthat a VOX, rögtön 23 mandátummal

Kapcsolódó írásaink

„Sánchez magas számlát hagy”

ĀJelentősen csökkenteni szeretnénk a családok adóterheit –  mondta lapunknak Rubén Manso Olivar, a spanyol Vox képviselőjelöltjepártja gazdaságpolitikai reformterveiről