Külföld

Ígéretek mögé rejtett macroni változatlanság

A francia államfő kizárná a közös menekültpolitikát elutasító uniós országokat a schengeni övezetből, a politikus bejelentéseit pedig nem tartják kielégítőnek a sárgamellényesek

Válaszolt a francia sárgamellényeseknek, és jogosnak nevezte a mozgalom kezdeti követeléseit Emmanuel Macron államfő, aki ugyanakkor több kérdésben nem enged a tüntetőknek. Az első reakciók alapján a tiltakozók nem elégedettek az elnök terveivel.

Ígéretek mögé rejtett macroni változatlanság
A megkezdett reformoknak folytatódniuk kell Emmanuel Macron szerint
Fotó: AFP/Ludovic Marin

Támogatja és jogosnak nevezte a sárgamellényesek kezdeti követeléseit Emmanuel Macron. A francia államfő csütörtök esti sajtótájékoztatóján, amely a nagy francia nemzeti vitasorozat következtetéseiről szólt, elmondta: a két évvel ezelőtti megválasztása óta megkezdett reformoknak folytatódniuk kell, mert azok „alapvetően megfelelnek a franciák elvárásainak” a sárgamellényes mozgalom okozta válság ellenére.

Macron a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen ötödik hónapja tüntető mozgalomnak a társadalom többsége által támogatott kezdeti követeléseit jogosnak nevezte. Bejelentette, hogy támogatja többek között az arányosabb választási rendszer bevezetését, illetve a képviselők számának csökkentését, de elutasítja az állampolgári kezdeményezésű népszavazást. Az adópolitikát illetően például jelentős személyi jövedelemadó-csökkentést, de megerősítette, hogy nem kívánja visszavezetni a vagyonadót, amely szintén a tüntetők egyik fő követelése.

Az államfő beszélt arról is, hogy az államnak meg kell akadályoznia az iszlamista „szektarizmust” az elővárosokban, és megerősítette, hogy a mecsetek külföldről érkező finanszírozásának ellenőrzését megerősíti az állam. Megismételte, hogy a belső határellenőrzés nélküli schengeni rendszer új alapokra helyezését és Európa külső határainak megerősítését szorgalmazza. Mint mondta, azok az országok, amelyek nem veszik ki a részüket a közös menekültpolitikából, nem lehetnek a schengeni rendszer részei.

Sajtókommentárok Macron bejelentései nem adtak megfelelő választ a tüntetők számára. A The Local francia kiadása kommentárjában azt írta, a radikálisabb sárgamellényesek nem lesznek elégedettek az elnök bejelentéseivel, mivel az ő követeléseiket Macron elutasította. A portál a javaslatokat megalapozottnak, de „cinikusan kiszámíthatónak” nevezte. A cikk szerint a migrációval kapcsolatos bejelentéseket az államfő egy hónappal az európai parlamenti választások előtt a bizonytalan szavazóknak címezte.

A The Timesnak nyilatkozva a sárgamellényesek szóvivője elutasította és értelmetlennek nevezte a bejelentett intézkedéseket. A francia Szocialista Párt szerint pedig Macron a dolgozókat arra kéri, hogy tegyenek erőfeszítéseket, de soha nem kér ilyet azoktól, akik milliókat keresnek. A BBC párizsi tudósítója, Hugh Schofield szerint a sajtótájékoztató üzenete nem az volt, hogy minek kell változnia, hanem az, hogy mi maradjon ugyanaz. Macron beszéde Franciaországnak szólt, nem a sárgamellényeseknek – vélte.

A francia sárgamellényesek ma egyébként, zsinórban a huszonnegyedik héten, újra az utcára vonulnak. A mozgalom egyik arca, Ingrid Levavasseur az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, Macron válasza követeléseikre nem kielégítő, és nem oldja meg például a nyugdíjasok pénzügyi nehézségeit.

Kapcsolódó írásaink