Külföld

Még két hétig kérhetik az uniós polgárok az EP-választási névjegyzékbe vételüket

Még két hétig, május 10-én 16 óráig kérhetik a Magyarországon lakóhellyel rendelkező, nem magyar állampolgárságú európai uniós polgárok, hogy vegyék fel őket a május 26-ai európai parlamenti (EP) választás névjegyzékébe.

Még két hétig kérhetik az uniós polgárok az EP-választási névjegyzékbe vételüket
Az NVI nyilvántartása szerint eddig több mint 2700 uniós polgárt vettek fel a névjegyzékbe
Fotó: MH

A május 26-ai EP-választás sajátossága, hogy nemcsak a magyar állampolgárok, hanem a Magyarországon lakóhelyet létesítő uniós polgárok is szavazhatnak, ha kérik. 

A Magyarországon lakóhellyel rendelkező több mint 113 ezer európai uniós állampolgárt a Nemzeti Választási Iroda (NVI) már tájékoztatta arról, hogy választójogukat hazájuk helyett Magyarországon is gyakorolhatják az EP-választáson. 

Ha a magyarországi pártok által állított listára akarnak szavazni, május 10-éig a lakcímük szerinti polgármesteri hivatalban működő helyi választási irodától kérhetik névjegyzékbe vételüket személyesen vagy levélben. A kérelmet online is be lehet nyújtani a www.valasztas.huoldalon.  Az NVI nyilvántartása szerint eddig több mint 2700 uniós polgárt vettek fel a névjegyzékbe. 

A névjegyzékbe vétel lezárulta után az uniós országok választási szervei tájékoztatják egymást arról, hogy állampolgáraik melyik országban kérték névjegyzékbe vételüket. Ilyenkor a választót anyaországában törlik a névjegyzékből, így akadályozzák meg, hogy valaki több helyen szavazzon. Akit felvettek a magyarországi névjegyzékbe, május 16-án 16 óráig kérheti a törlését ebből, ha mégis az anyaországában akar szavazni. 

Magyarország 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, az az évi, júniusi EP-választás előtt az Országos Választási Iroda (az NVI jogelődje) 20-22 ezer értesítést küldött ki a Magyarországon lakóhellyel rendelkező, nem magyar állampolgárságú uniós választóknak. Közülük 1956-an kérték névjegyzékbe vételüket. 2009-ben 105 ezer európai uniós állampolgárt tájékoztattak a lehetőségről, a voksolás napján 5542-en szerepeltek az EP-választás magyarországi névjegyzékében. 2014-ben körülbelül 100 ezer uniós állampolgárt tájékoztatott az NVI, a szavazás napján pedig 1622-en voltak a névjegyzékben.

Kapcsolódó írásaink