Külföld

Erősen megosztott lesz az Európai Parlament

A fideszes Gál Kinga a legbefolyásosabb magyar EP-képviselő, akinek a LIBE alelnökeként komoly ráhatása van a különböző folyamatokra a VoteWatch jelentése szerint

Egymást érik az esélylatolgatások és tanulmányok a következő Európai Parlament összetételéről és erőviszonyairól. Az eddigi status quo biztosan átalakul, ez azonban nem szükségszerűen hoz teljes elitváltást a testületben.

Erősen megosztott lesz az Európai Parlament
Gál Kinga az egyetlen magyar, aki felkerült a százas listára
Fotó: Europarl.europa.eu

Jelentést készített a brüsszeli VoteWatch think tank, amelyben egy top százas listán gyűjtötte össze a legbefolyásosabb európai parlamenti képviselőket. Az erőviszonyokat általában a különböző tisztségek, bizottsági elnöki székek, jelentéstevői feladatok határozták meg. Nem meglepő módon a listát Antonio Tajani EP-elnök vezeti, őt követi Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője és csúcsjelöltje, valamint az olasz szocialista Roberto Gualtieri, aki a gazdasági bizottságot (ECON) vezeti. A VoteWatch szerint százas listára hazánkból egy képviselő fért fel, a fideszes Gál Kinga, aki az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) alelnöke.

A jelentésből az is kiderült, hogy Belgium, Csehország és Finnország is nagyobb befolyással bír, mint amit mérete és egyéb körülmények indokolnának, ezt főleg jó pozíciók megszerzésével és aktív jelentéstevői munkával érik el.

A Politico cikke szerint vannak, akik már most a nyertesek közé tartoznak, hiszen a legtöbb tagállamban alkalmazott listás rendszer alapján a befutó helyekre került jelöltek széke lényegében már biztos. Ez irányvonaltól függetlenül igaz az olyan nagy és domináns pártokra, mint a spanyol Néppárt (PP), a német szociáldemokrata SPD vagy éppen a lengyel Jog és Igazságosság (PiS), számukra már nem az a kérdés, ki kerül be, hanem hogy a következő ciklusban milyen tisztségeket szereznek meg. Egy EP-szóvivő szerint egyébként a mostani EP-képviselők durván fele visszatér, a vezető pozíciókban pedig még kevesebb változás várható. A VoteWatch szerint egyébként a képviselők 60 százaléka lecserélődik, az általuk összeállított százas listán szereplő befolyásos képviselőknek azonban csak a 40 százaléka távozik.

Mindazonáltal – ahogyan arra a Politico is rámutatott – a következő parlament erőegyensúlya alapvetően a választókon múlik. A felmérések alapján az EP minden korábbinál töredezettebb lehet, kérdéses, hogyan állhat össze egy többség, az olyan kicsi, „Európa-párti” csoportok pedig, mint a Zöldek, nagy befolyást szerezhetnek. A hagyományos néppárti (EPP) és szociáldemokrata (S & D) nagykoalíció most először elvesztheti a többségét, 43 százalákra süllyed – derül ki a European Council on Foreign Relations (ECFR) think tank tanulmányából, amelyet a Euractiv szemlézett. A cikk szerint az is a töredezettséghez járul hozzá, hogy a második legerősebb koalíciót az „EU-ellenes” pártok alkothatják, amibe a tanulmány beleszámolja a szélsőbaloldali GUE/NGL-frakciót, valamint a különböző euroszkeptikus csoportokat is, amelyek újjáalakulása – leszámítva a reformkonzervatív ECR-t – még nem biztos, hogy jelenlegi formájában történik meg. A tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy vagy a liberálisok (ALDE), vagy a Zöldek lehetnek a királycsinálók a következő parlamentben. Ebből az adományból már nem részesül a távozó holland zöldpárti Judith Sargentini, akit egyébként szégyenpadra ültetett a holland sajtó: a De Telegraaf nemrég arról írt, hogy mások mellett ő is rendszeresen hiányzott Hollandia számára fontos szavazásokról. Bár ez a hozzáállás aligha tesz hozzá, az Eurobarometer szerint az EU támogatottsága továbbra is történelmi csúcson van, az emberek 68 százaléka gondolja, hogy hazájának előnyére vált a csatlakozás.

A Nézőpont Intézet is készített egy felmérést a választói hangulatról, ebből kiderült, hogy a közép-európai országokban élők többsége és a régió lakosainak nagyobb része inkább jobboldaliként és konzervatívként, semmint baloldaliként határozza meg magát, továbbá nagy többségük elutasítja a migrációt.

A Népszava úgy értesült, hogy Trócsányi László, a Fidesz listavezetője Weber keddi athéni kampánynyitóján egyeztetett Michel Barnier-val, az EPP alelnökével, egyebek mellett a magyar igazságügyi miniszter uniós biztosi kilátásairól.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom