Külföld

A Budapest-Belgrád vasútvonalról tárgyalt Palkovics László Pekingben

A Budapest-Belgrád vasútvonal beruházásról tárgyalt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a fejlesztés kormánybiztosa valamint Ning Csi-Csö, a kínai központi gazdaságtervezési szervezet, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) alelnöke Pekingben.

A Budapest-Belgrád vasútvonalról tárgyalt Palkovics László Pekingben
Palkovics László: Várhatóan május végéig megkötik a szerződést a tenderen győztes cégcsoporttal
Fotó: MH

A tárgyalást követően Palkovics László telefonon az MTI-nek elmondta, a megbeszélésen arról tájékoztatta tárgyalópartnerét, hogy a vállalt határidőre kihirdették a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításra kiírt tender nyertesét.

Következő lépésként a győztes konzorciummal megkötik a szerződést várhatóan május végéig, július közepéig pedig a kínai Eximbankkal aláírják a finanszírozási szerződést, majd ezt követően lép hatályba a két megállapodás, és indul a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása - tette hozzá.

Palkovics László közölte: megbeszélték azt is, hogy létrehoznak egy projektirányító bizottságot, amelybe öt tagot a magyar, öt tagot a kínai fél delegál, a tagok kijelölése megtörtént. Tárgyaltak arról is, hogy a beruházás déli, illetve északi szakaszát két külön projektként kezelik, bár ugyanazok a feltételek vonatkoznak mindkettőre.

A megbeszélésen Ning Csi-Csö azt ígérte, hogy június-júliusban Magyarországra látogat, és megtekinti az akkor már működő projektet - mondta a miniszter.

Kapcsolódó írásaink