Külföld

Közép-Európa jobboldali, konzervatív, de mindenekelőtt migrációkritikus

A közép-európai térség országaiban élők többsége jobboldaliként és konzervatívként határozza meg önmagát és markánsan migrációkritikus álláspontot képvisel. A térség 113 millió főt számláló népességéből körülbelül 68 millióan – különösen a V4-országok polgárai - kritikusak a migrációt illetően, és mindössze 24 millióan pártolják a bevándorlást – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, 12 közép-európai országban, illetve régióban készített közvélemény-kutatásából.

Közép-Európa jobboldali, konzervatív, de mindenekelőtt migrációkritikus
A V4 országok a közép-európai térségen belül is átlagon felül jobboldaliak, konzervatívok, illetve migrációkritikusak
Fotó: MH

A válaszok alapján egyértelműen látható, hogy az állampolgárok által leginkább értelmezhető ideológiai kérdésnek már a bevándorlás megítélése tekinthető a korábbi ideológiai önbesorolások helyett. A megkérdezettek a klasszikusnak számító baloldali-jobboldali, valamint liberális-konzervatív ideológiai párok esetében kevésbé fogalmaztak meg határozott pozíciókat, a migráció témájában viszont jóval egyértelműbb az álláspontjuk. Összességében elmondható, hogy a közép-európai országok erősen migrációkritikusak (7,6), jobboldaliak (6,2) és konzervatívok (5,7).

A térségben a magyar a legjobboldalibb és legkonzervatívabb társadalom

A közép-európai térségen belül a leginkább jobboldali Közép-Európában a leginkább jobboldali (6,9-es átlag) és leginkább konzervatív (6,5-ös átlag) társadalom is a magyar. Migrációkritikusság terén viszont a csehek, ha minimálisan is, de megelőznek bennünket (9,2 és 9,1-es átlag).

Összességében kijelenthető, hogy nincs a régióban olyan ország, ahol inkább baloldali lenne a társadalom. A liberális-konzervatív megosztottság terén már árnyaltabb a kép, de még így is inkább a konzervatív irányba húz a térség. Mindössze két ország, Bulgária és Horvátország esetében vannak kicsivel többen a liberálisok, de fontos megjegyezni, hogy a liberális és konzervatív kifejezések jelentéstartalma országról országra változik.

A migrációkritikusság viszont egy olyan közös közép-európai attitűd, ami egyaránt jelen van a német ajkú országok, a V4-ek lakosai, illetve a Balkánon elterülő országok társadalmában is, minden vizsgált területi egységben a bevándorlással kapcsolatban kritikusak voltak túlnyomó többségben.

Közép-Európa lakosainak többsége inkább jobboldali és konzervatív, valamint erősen migrációkritikus
Közép-Európa lakosainak többsége inkább jobboldali és konzervatív, valamint erősen migrációkritikus
Forrás: Nézőpont Intézet

Egy irányba húznak a V4-ek

A régióból a V4-országok lakosai adták a leginkább egyirányú válaszokat, átlagon felül voltak jobboldaliak, konzervatívok és migrációkritikusok is egyben. A bal-jobb tengelyen inkább a jobboldali (6,5), a liberális-konzervatív ideológia párból inkább konzervatív (6,0), a migrációpárti és migrációkritikus lehetőségek közül pedig egyértelműen a migrációt ellenző (8,3) attitűd irányába sorolták be magukat. Az átlagon felüli értékek mutatják, hogy a V4-identitás kialakulása egyre több kérdésben tetten érhető, a térségben kiemelkedő migrációkritikusság pedig nagyon erős összekötő elem lehet a későbbiekben is. Ugyanis ahogy a Nézőpont Intézet korábbi kutatásából is kiderült, a bevándorlási nyomás enyhülésére egyik V4-országban sem számítanak a válaszadók.