Külföld

„Az egyszerűsített orosz állampolgársági eljárás támadás Ukrajna szuverenitása ellen”

Újabb támadást jelent Ukrajna szuverenitása ellen Oroszország azon döntése, hogy ezentúl egyszerűsített eljárásban adja meg az állampolgárságot a kelet-ukrajnai szakadár területeken élőknek - hangsúlyozta csütörtökön az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője.

„Az egyszerűsített orosz állampolgársági eljárás támadás Ukrajna szuverenitása ellen”
Putyin ismét hangsúlyozta, a rendelet aláírásának célja nem Kijev provokálása, hanem a humanitárius problémák megoldása volt
Fotó: MH

Maja Kocijancic kiemelte: Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán közölt rendeletének időzítése azt mutatja, hogy Moszkva célja Ukrajna további destabilizálása és a konfliktus elmélyítése. Közleményében az illetékes felszólította Oroszországot, hogy tartózkodjon az olyan lépésektől, amelyek ellentétesek az ukrán válság politikai rendezéséről szóló, 2015-ös minszki egyezménnyel, és akadályozzák a szakadárok ellenőrzése alatt álló területek teljes reintegrációját.

Végezetül figyelmeztetett, hogy a minszki egyezményt minden félnek teljes mértékben tiszteletben kell tartania, illetve leszögezte, hogy az Európai Unió továbbra is határozottan kiáll Ukrajna függetlensége, szuverenitása és területi egysége mellett.

Csütörtökön Franciaország és Németország is elítélte az ukrán elnökválasztás második fordulóját követő harmadik napon kihirdetett rendeletet, amelynek értelmében az orosz belügyminisztériumnak három hónapon belül el kell bírálnia a benyújtott honosítási kérelmeket. Az egyszerűsített eljárás keretében a hatóságok eltekintenek az oroszországi ötévi helyben lakás kötelezettségétől.

Putyin furcsának nevezte az orosz döntésre adott kijevi reakciót

Furcsának nevezte a Donyec-medence lakói számára bevezetett egyszerűsített orosz honosítására adott heves kijevi reakciót csütörtökön Vlagyivosztokban Vlagyimir Putyin orosz elnök, felvetve a kérdést, hogy mivel rosszabbak az Ukrajnában élő oroszok román, lengyel és magyar honfitársaiknál, akik ilyen lehetőséggel már rendelkeznek.

„Lengyelország már régóta - majdnem tíz éve - ad ki lengyeligazolványt. Ugyanazt, sőt többet tesz, útleveleket ad ki Magyarország, Románia" - mondta sajtóértekezletén Putyin, miután újságírók arra kérték, hogy kommentálja a könnyített állampolgársági eljárás elrendelésére adott ukrán reagálást.

„Ezzel kapcsolatban felmerül bennem a kérdés: mivel rosszabbak az Ukrajnában élő oroszok a románoknál, lengyeleknél vagy magyaroknál?" - tette fel a kérdést az orosz elnök, rámutatva, hogy az általa említett példák esetében Kijev sosem kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását. „Vagy azok az ukránok, akik ugyanott élnek, de a körülményeknél - rokoni kapcsolatoknál, vegyes házasságoknál fogva és más okoknál fogva - elszakíthatatlan kapcsolatot érzenek Oroszországgal? Én itt semmilyen furcsaságot nem érzek" - tette hozzá.

Felvetette a kérdést, hogy Oroszország miért ne tehetné meg ugyanazt, amit Ukrajna többi szomszédja már régóta megtesz. Felhívta a figyelmet arra, hogy a donyecki és luhanszki szakadár „köztársaságok" lakói sokkal nehezebb helyzetben vannak, mint a lengyelek, a románok vagy a magyarok, mert - mint mondta - például az oktatás területén „elemi jogaiktól is megfosztották őket", és az utazásuk nemcsak Ukrajnában és harmadik országokban, de még Oroszországban is nehézségekbe ütközik. Az orosz elnök ismételten azt állította, hogy a honosítás megkönnyítéséről szóló rendelet aláírásának célja nem Kijev provokálása, hanem a humanitárius problémák megoldása volt.