Külföld

Orbán Viktor megérkezett Kínába

Megérkezett Pekingbe Orbán Viktor, ahol a következő három napban Kína vezetőivel tárgyal, és részt vesz az Egy övezet, Egy Út Fórumon is.

Orbán Viktor megérkezett Kínába
Orbán Viktor miniszterelnök (b) a pekingi repülőtéren
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A magyar miniszterelnök gépe itteni idő szerint szerdán este szállt le a pekingi reptéren. 

A csütörtökön kezdődő, Egy Övezet, Egy Út Fórumon 37 kormány- és államfő, valamint egyéb világvezető vesz majd részt. Az esemény 12 tematikus megbeszéléssel, és az üzleti szféra vezetőinek konferenciájával kezdődik.

A hivatalos megnyitó pénteken lesz, amikor számos, magas szintű egyeztetést is tartanak, és a nap végén a Pekingbe látogató vezetőket Hszi Csin-ping kínai elnök látja vendégül állami díszfogadáson.

A szombati csúcstalálkozón Magyarország mellett több más európai állam, így például Ausztria, Csehország, Szerbia, Görögország, Olaszország, Portugália és Svájc kormány- illetve államfői, Vlagyimir Putyin orosz elnök, illetve António Guterres ENSZ főtitkár és Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója is részt vesz. 

Az idei eseményen olyan témák kerülnek a figyelem középpontjába, mint az összeköttetések fejlesztése, a növekedés új forrásainak feltárása, újabb együttműködési formák kialakítása és a fenntartható fejlődés. 

A fórum a 2013-ban meghirdetett, világméretű gazdasági-infrastrukturális Egy Övezet, Egy Út Kezdeményezéshez kapcsolódó legmagasabb szintű nemzetközi esemény, egyúttal Kína idei legfontosabb rendezvénye.

Kapcsolódó írásaink