Külföld

Novák Katalin kitüntetést kapott Varsóban a magyar családpolitika elismeréseként

A lengyel és a magyar családpolitika nemes versenyben van egymással, mindkettő lehetőségeket nyit meg a családalapítás, a gyermekvállalás előtt - hangsúlyozta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán Varsóban. 

Novák Katalin kitüntetést kapott Varsóban a magyar családpolitika elismeréseként
Novák Katalin: A magyar és a lengyel családpolitika egyaránt lehetőségeket teremt a gyermekvállaláshoz, a munkavállalás és a családértékek közötti egyeztetéshez
Fotó: Fotó: Hegedüs Róbert

Az államtitkár Elzbieta Rafalska lengyel családügyi, szociális és munkaügyi miniszter meghívására részt vett a Családpolitika, anyaság, kisgyermek gondozása című szakértői konferencián. 

A tanácskozáson Elzbieta Rafalska a Primus in Agendo (Első a cselekvésben) szakminiszteri kitüntetést adományozta Novák Katalinnak. Korábban a lengyel családügyi minisztérium halljában a két politikus megnyitotta Szabó-Jakatics Veronika képzőművész Anyaság - másik dimenzió című, a varsói Magyar Kulturális Intézet társszervezésében készített kiállítását.

A konferencián magyar részről bemutatták tevékenységüket a családügyekkel foglalkozó intézmények - a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért, az Egyszülős Központ, valamint a Nagycsaládosok Országos Egyesületének képviselői.

Rafalska bevezető beszédében elmondta: Varsóban kiemelt figyelemmel követik a magyar családpolitikát, nagy tisztelettel tekintenek ennek komplex jellegére, sokat merítenek a magyar tapasztalatból. Novák Katalin felszólalásában úgy vélte: a lengyel és a magyar családpolitika „nemes versenyben” van egymással, egymás tapasztalatából merít.

Szerinte a családbarát kormányzást a születések Európa-szerte csökkenő száma is indokolja. „Megtévesztőek a statisztikák, amelyek azt mutatják, hogy Európa népessége még mindig növekszik, ugyanis ez már nem a belső erőforrásokból történik. (...) A népességnövekedés egyetlen forrása a bevándorlás” - szögezte le. 

Rámutatott: a lengyel és a magyar társadalom hagyományosan családközpontú. Ez szerinte a fiatal nemzedékre is érvényes, akkor is, ha a fiatalok „kevesebb gyermeket vállalnak, mint amennyit szeretnének”.  Ennek kapcsán az elmúlt évtizedek „nagyon nagy bűnének” nevezte, hogy „megpróbálták elhitetni velünk: nincs szükségünk a gyermekekre”, hogy a család „nem a szeretetről szól, nem a gondoskodásról, (...) a bizalomról, az erős közösségről”, hanem „a családon belüli erőszakról, konfliktusokról, anyagi nehézségekről”.

A családpolitikát pedig „lecsupaszították a számokban, statisztikai adatokban megjelenő kérdésre, ahelyett, hogy a lényegről, a családokat összetartó kohézióról, erőről és közösségeinket megalapozó erős családokról lenne szó” - folytatta. Részletezte azokat a változásokat is, amelyek az utóbbi időben következtek be a nők munkaerőpiaci és családon belüli szerepéről alkotott közfelfogásban. 

Úgy vélte, hogy a nők „már nem mernek fiatalon családot alapítani, nagycsaládot vállalni”, és ennek oka „a balliberális elit által érvényesített felfogás”. Ezért a gyermekvállalás az anyagiakon túl kulturális kérdés is - értékelte Novák. Ebben az összefüggésben kiemelte a családok támogatására irányuló politika fontosságát. Felidézte: Magyarországon 2010 óta kétszeresére emelték a családokra fordított kiadásokat, jelenleg a GDP 4,8 százalékát szánják erre. 

Ismertette a legújabb magyar családpolitikai intézkedéseket, köztük a július 1-jétől bevezetendő babaváró támogatást, a bölcsődei ellátórendszer bővítését, a nagyszülői gyedet, a négygyermekes anyák adómentesítését.

A családközpontú kormányzás eredményeként 20 éves visszatekintésben tavaly jegyezték a legmagasabb gyermekvállalási és házasságkötési kedvet, valamint több mint 30 százalékkal csökkent a terhességmegszakítások száma, a demográfiai mutatók jó irányban haladnak - közölte Novák Katalin.

Az államtitkár kitért az egyszülős családok támogatására is, rámutatva, hogy a gyermeküket önállóan növelő szülők részesülhetnek egyebek között az otthonteremtési és az autóvásárlási programban. 

Hasonlónak ítélte a lengyel és a magyar családpolitikai megközelítést, amely - mint mondta - lehetőségeket teremt a gyermekvállaláshoz, a munkavállalás és a családértékek közötti egyeztetéshez. Az életforma megválasztását személyes döntésnek tekintik, a „nagyon komoly doktrínák mentén” működő balliberális megközelítéstől eltérően senkit sem állítanak kényszerpályára - húzta alá Novák Katalin.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom