Külföld

Egyensúlyoznia kell majd az új államfőnek a különböző politikai oldalak között

Óvatos optimizmusra adhat okot Volodimir Zelenszkij győzelme az ukrajnai elnökválasztáson, ám aligha lesznek gyors változások – nyilatkozta lapunknak Ackermann Sándor, a Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője.

Egyensúlyoznia kell majd az új államfőnek a különböző politikai oldalak között
Ackermann-Sándor
Fotó: KKI

– Mire számíthat a kárpátaljai magyarság és a magyar kormány Zelenszkijtől?

– Zelenszkij elsősorban belpolitikai kérdésekre koncentrált a kampányában, például a korrupcióra. A külpolitikáról kevés konkrétumot mondott, egyelőre annyit lehet tudni, hogy elkötelezett az euroatlanti integráció iránt, és jó viszonyra törekszik a szomszédos, valamint más európai országokkal. Ez bizakodásra is adhat okot, hiszen ha hivatalban marad Porosenko, alighanem maradt volna az eddigi irány. A választás után Zelenszkij csapata leszögezte, hogy az ukrán marad az államnyelv, a nyelvtörvénnyel kapcsolatban pedig nem nyilatkoztak egyértelműen, az egyébként is csak akkor kerül majd az elnök elé, ha a parlament másodjára is elfogadja.

– Mekkora Zelenszkij mozgástere a gyors változásokra?

– Csak júniusban iktatják be, nyáron lelassul a politika, ősszel pedig jönnek a parlamenti választások, és kérdés, mennyire tudja addigra felépíteni a pártját. Ukrajnában egyébként egyfajta félelnöki rendszer van, az államfőnek, a parlamentnek és a kormánynak is komoly hatáskörei vannak. Gyors változás tehát az előbbiek miatt nem várható, valamint a nyelvtörvény egyébként sem prioritás most Zelenszkijnek.

– Várható irányváltás Moszkvával?

– Ha nem is békülékeny, de enyhébb viszonyra lehet számítani, főleg ahhoz képest, hogy Porosenko ciklusának vége felé nagyon megromlott a kapcsolat Moszkvával. Zelenszkij, aki maga is orosz anyanyelvű, meg tudta szólítani a déli és keleti orosz ajkú szavazókat is. A második fordulóban megnyerte azokat a területeket, ahol az első fordulóban az oroszpártinak számító Jurij Bojko győzött. Moszkvában örülnek, hogy nem Porosenko nyert, de Zelenszkijt illetően egyelőre csak óvatosan küldenek pozitív visszacsatolásokat. Fontos, hogy a felfokozott belpolitikai helyzet miatt Zelenszkijnek okosan kell egyensúlyoznia, nem tehet túl nagy gesztusokat Moszkva vagy a szakadár területek irányába.

– Az ország legnagyobb részén, beleértve Kárpátalját is, Zelenszkij nyert, egy kisebb nyugati részen pedig Porosenko. Mit mutat ez az eredmény?

– Ez a területi megosztottság mindig is megvolt Ukrajnában a kelet és a nyugat között. Ami újdonság, hogy ezen a választáson generációs különbségek is megmutatkoznak. Julija Timosenkóra és Porosenkóra elsősorban az idősebb korosztály szavazott, míg Zelenszkij – elsősorban a közösségi média segítségével – sikeresen szólította meg a fiatalokat is. Visszatérve a területi különbségekre: Zelenszkij összességében egyfajta kapcsot jelenthet az ország különböző részei között.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom