Külföld

Megvan az előzetes végeredmény, Zelenszkij háromszor annyi voksot kapott, mint Porosenko

Az ukrán elnökválasztás múlt vasárnap megtartott második fordulójában leadott szavazatok 100 százalékának összeszámlálása alapján Volodimir Zelenszkij humorista-producer jelölt nyert 73,22 százalékkal, míg Petro Porosenko hivatalban lévő államfő a voksok 24,45 százalékát kapta - derült ki kedden a Központi Választási Bizottság (CVK) honlapján közölt előzetes végeredményből.

Megvan az előzetes végeredmény, Zelenszkij háromszor annyi voksot kapott, mint Porosenko
Zelenszkij nagy fölénnyel nyerte az elnökválasztást
Fotó: AFP/Stringer/Sputnik

Az országban egyedül a nyugat-ukrajnai Lviv megyében nyert Porosenko - ahol a szavazatott 62,79 százalékát szerezte meg, míg ellenfele a voksok 34,49 százalékát -, az összes többi megyében viszont Zelenszkijnyert. Ezen kívül külföldön kapott a hivatalban lévő elnök több szavazatot (54,73 százalék) mint Zelenszkij (43,78 százalék).  Kárpátalja megyében Zelenszkij hatalmas fölénynel nyert, a megyében 80,67, míg Porosenko mindössze 16,69 százalékot kapott. 

A hivatalos végeredményt azután hirdeti ki a Központi Választási Bizottság, miután beérkezett minden jegyzőkönyv a területi választási bizottságoktól.  Az április 21-i második fordulóban körülbelül 18,5 millió ukrán választópolgár vett részt, nem sokkal kevesebben, mint a március 31-i első fordulóban, amelyben csaknem 18,9 millióan szavaztak. 

A leadott szavazatok 2,31 százaléka volt érvénytelen.

Áder János levélben gratulált Zelenszkijnek

Levélben gratulált Áder János köztársasági elnök Volodimir Zelenszkijnek - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal kedden. Tájékoztatásuk szerint a levélben Áder János gratulált a „nagy fölénnyel elért" választási győzelemhez és közölte: Magyarország számára rendkívül fontos, hogy legnagyobb szomszédja stabil, demokratikus és virágzó állam legyen. „A magyar nép mindig rokonszenvvel követte, és tevőlegesen is támogatta az ukrán nemzet törekvéseit a független, az európai értékrend szerinti működő, a népek és nemzetiségek harmonikus együttélését biztosító ország felépítésére" - fogalmazott Áder János.

Levelében bizodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az új elnök beiktatása új és ígéretes fejeztet nyit a két ország kapcsolataiban, amelynek alakításában továbbra is „hídépítő szerep" illeti meg a kárpátaljai magyarságot és a magyarországi ukrán közösséget. 

Áder János megerősítette: kész az együttműködésre a megválasztott elnökkel és bízik abban, hogy az államfői dialógus felújításával személyesen és hozzá tudnak majd járulni a magyar-ukrán kapcsolatok szorosabbra fűzéséhez.

A Kreml nem kíván kapcsolatba lépni Kijevvel Zelenszkij beiktatása előtt

A választások hivatalos végeredményéig és az új ukrán elnök beiktatásáig a Kreml nem kíván kapcsolatba lépni az ukrán vezetéssel -  jelentette ki Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó újságíróknak kedden Moszkvában. Meglátjuk, hogy  a valóságban hogy alakul majd a helyzet Ukrajnában és milyen első lépéseket tesz majd az új elnök - hangoztatta Usakov.  

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn úgy nyilatkozott, hogy egyelőre korai a választáson győztes Volodimir Zelenszkijt  üdvözölni és az együttműködésről beszélni.

Úgy vélekedett, hogy az új vezetőt a tettei alapján lehet majd megítélni, de leszögezte, hogy Moszkva tisztelettel viszonyul az ukrán nép választásához, „főleg miután ez a választás nyilvánvaló". Nem mulasztotta el ugyanakkor megjegyezni, hogy a választás legitimitása az orosz vezetés szerint megkérdőjelezhető, mert hárommillió - Oroszország területén élő - ukrán állampolgár nem vehetett részt bennük.

Merkel, Tusk és Stoltenberg telefonon hívta fel Zelenszkijt

Telefonon hívta fel kedden az ukrán elnökválasztás nyertesét Angela Merkel német kancellár, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára, és mindhárman Ukrajna támogatását ígérték. 

 Az UNIAN ukrán hírügynökség a német kormány sajtóirodája által kiadott közleményre hivatkozva azt írta, hogy Merkel németországi látogatásra hívta meg Zelenszkijt, és megegyeztek az egymás közti szoros kapcsolattartásban. 

A közlemény szerint a beszélgetés során a felek nagyra értékelték a két ország közötti szoros kapcsolatokat. A német kancellár hangsúlyozta, hogy továbbra is aktívan támogatja Ukrajnát a reformok terén, valamint szuverenitásának és területi egységének kérdésében. 

Donald Tusk a Twitteren ukrán nyelven írt bejegyzésben számolt be arról, hogy - mint fogalmazott -  „jó telefonbeszélgetést folytatott Ukrajna megválasztott elnökével, aki még nem lépett hivatalba”. „Biztosítottam afelől, hogy az EU változatlanul támogatja Ukrajnát. Várom együttműködésünket és találkozónkat az Ukrajna-EU- csúcsértekezleten júliusban” - írta Tusk. Közölte, hogy felhívta Petro Pororosenko hivatalban lévő elnököt is az öt évnyi jó együttműködés után. „Versenyre épülő, szabad és tiszta elnökválasztás a békés hatalomátadással a legjobb bizonyítéka Ukrajna fejlődésének és demokratikusságának” - mutatott rá Tusk. 

Az Ukrajinszka Pravda hírportál hozzáfűzte, hogy az Ukrajna-EU csúcs a tervek szerint július 8-án lesz. A tavalyi Brüsszelben volt, így vélhetően az ideit Kijevben rendezik meg, de a helyszínt még nem jelentették be. 

Stoltenberg szintén a Twitteren számolt be arról, hogy telefonon beszélt Zelenszkijjel. Mint írta, arra kérte, hogy a közeljövőben látogasson el a NATO központjába. A főtitkár közölte, hogy a NATO továbbra is erős politikai és gyakorlati támogatást nyújt Ukrajnának.

Kapcsolódó írásaink