Külföld

Horogkeresztekkel firkálták össze Magyarország belgrádi nagykövetségének épületét

Horogkeresztekkel firkálták össze Magyarország belgrádi nagykövetségének épületét hétfőről keddre virradó éjszaka, a diplomáciai képviselet dolgozói a falfirkát már letakarították, és feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen.

Horogkeresztekkel firkálták össze Magyarország belgrádi nagykövetségének épületét
Egyelőre nem lehet tudni, ki volt a firkáló
Fotó: Tanjug

 Az önkényuralmi jelek mellett a "fasiszták" és a "Vissza a drót(kerítés) mögé!" felirat volt olvasható.

Vissza a drót(kerítés) mögé! - hirdeti a falfirka
Vissza a drót(kerítés) mögé! - hirdeti a falfirka
Fotó: Tanjug

A rendőrség elvégezte a helyszínelést, folyamatban van a sértő feliratok eltávolítása.

A belgrádi magyar nagykövetség épülete Belgrád központjának egy forgalmas utcájában található. 

Egyelőre nem lehet tudni, ki volt a firkáló, a tett kiváltó oka lehet viszont az MTI belgrádi tudósítója szerint az, hogy a közelmúltban Sergej Trifunovic színész, az ellenzéki Szabad Polgárok Mozgalmának elnöke sértő megjegyzéseket tett a magyarokra. Azt mondta: a szerb nép elhagyja az országot, Aleksandar Vucic elnök pedig arabokat és magyarokat telepít be Szerbiába. Később azt állította, csak rosszul fogalmazott, nem akarta megsérteni a magyarokat, és bocsánatot kért.

Szerbiában a legutóbbi népszámlálási adatok szerint körülbelül 250 ezer magyar él, főként a Vajdaságban, de mintegy 1800-an Belgrádban is magyarnak vallották magukat. Magyarország és Szerbia kormánya között a politikai vezetők elmondása szerint soha nem volt még olyan jó a kapcsolat, mint az utóbbi években.
 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom