Külföld

Bíróság elé kell állnia Fillon volt francia kormányfőnek és feleségének

Párizsi vizsgálóbírók elrendelték, hogy büntetőbíróság elé kell állnia Francois Fillon volt francia kormányfőnek és feleségének korrupciós ügyekben - értesült az AFP hírügynökség kedden igazságügyi forrásból, megerősítve a Le Monde című napilap értesülését.

Bíróság elé kell állnia Fillon volt francia kormányfőnek és feleségének
Közpénzek elsikkasztásával gyanúsítják, feleségét pedig azzal, hogy bűntársa volt ebben
Fotó: MH

Az újság szerint a volt kormányfőt, aki 2007 és 2012 között töltötte be ezt a hivatalt, és később konzervatív jelöltként indult a 2017-es elnökválasztáson, közpénzek elsikkasztásával gyanúsítják, feleségét pedig azzal, hogy bűntársa volt ebben. A politikus pályafutása során volt parlamenti képviselő, szenátor és többször miniszter is különböző tárcák élén. 1981-ben, 27 évesen ő volt a Nemzetgyűlés legfiatalabb képviselője.

Fillon ellen már hónapokkal a 2017-es elnökválasztás előtt felmerült a gyanú, hogy feleségét és két gyerekét hosszú éveken át (1981 és 2013 között) fiktív parlamenti állásokban foglalkoztatta, s ebből a család több mint egymillió euró bevételhez jutott. Emiatt ügyészségi eljárás indult ellene, és a korábban favoritnak számító politikus végül be sem jutott az elnökválasztás második fordulójába, amelyet végül Emmanuel Macron nyert meg. Fillon tagadja a vádakat, azt mondta, ellenfelei csak választási esélyeit akarják rontani, de a második forduló után azonnal visszavonult a politikától.

Kapcsolódó írásaink