Külföld

Az Iszlám Állam jelentkezett a Srí Lanka-i merényletek elkövetőjeként

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett kedden a húsvétvasárnapi Srí Lanka-i terrortámadások elkövetőjeként - jelentette a szervezet Aamák nevű „hírügynöksége”.

Az Iszlám Állam jelentkezett a Srí Lanka-i merényletek elkövetőjeként
A terrorszervezet egyelőre semmilyen bizonyítékkal nem támasztotta ezt alá
Fotó: AFP/Jewel SAMAD

„Az Iszlám Állam harcosai voltak azok, akik végrehajtották a támadást a koalíciós nemzetek polgárai és a keresztények ellen tegnapelőtt” - fogalmazott a szervezet a hozzá köthető propagandacsatornán keresztül.

A „koalíció” szó az Egyesült Államok vezette nemzetközi szövetségre utal, amely felvette a harcot az Iszlám Állammal azután, hogy az jelentős területeket foglalt el Szíriában és Irakban 2014-ben, ám amelyeket mostanra már teljesen elveszített.

A terrorszervezet közben állítása bizonyítására fényképet tett közzé hírügynökségében arról a férfiről, kit a Srí Lanka-i merényletek irányításával gyanúsítanak.

Az Iszlám Állam gyakran jelentkezik olyan terrortámadások elkövetőjeként, amelyekhez semmi köze, hogy így tartsa fenn jelentőségteljességének látszatát. A Srí Lanka-i hatóságok a helyi, Nemzeti Tauhíd Dzsamaat nevű, eddig jobbára ismeretlen terrorszervezetet tartják legvalószínűbb elkövetőnek, de nem zárják ki, hogy a terroristák kapcsolatban álltak külföldi csoportokkal.

Újabb merényletekről tart a kormányfő

A Sri Lanka-i kormányfő kedden figyelmeztetett: újabb merényletek lehetségesek, miután több szélsőséges továbbra is szökésben van. Ranil Vikremeszinghe közölte: a húsvéti merényletsorozat elkövetőinek azonosításában a hatóságok haladást értek el, és bizonyítékot találtak arra, hogy a merényleteknek külföldi szálaik is vannak.

Colombói hivatalos rezidenciáján tartott sajtóértekezletén Vikremeszinghe beismerte, hogy a merényletek előtt figyelmeztetést kaptak, és az indiai nagykövetséget tekintették lehetséges célpontnak. Hozzátette, hogy vizsgálják az Iszlám Állam által tett bejelentést, amely szerint terrorszervezet követte volna el a merényletsorozatot. A korábbi bejelentést, amely szerint a támadássorozatot az új-zélandi Christchurchben moszlimok elleni mészárlás megtorlása lenne, a kormányfő szerint szintén ellenőrzik.

Indiai hírszerző vezetők két órával az első merénylet előtt kapcsolatba léptek Srí Lanka-i kollégáikkal, hogy figyelmeztessék őket a templomokat érintő fenyegetésre - közölte nevének elhallgatását kérve egy Srí Lanka-i védelmi vezető és egy indiai kormányilletékes. Egy másik Srí Lanka-i védelmi illetékes azt mondta, hogy a figyelmeztetés órákkal az első merénylet előtt érkezett.

Az egyik Srí Lanka-i forrás szerint indiaiak szombat éjjel is küldtek figyelmeztetést. Az indiai kormányilletékes szerint hasonló üzeneteket küldtek a Srí Lanka-i hírszerzésnek április 4-én és 20-án is.

Közben az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is bejelentette, hogy segít a Srí Lanka-i hatóságoknak a merényletek kivizsgálásában. A The Washington Post című amerikai lap korábban jelentette, hogy az FBI felajánlotta a szakértői közreműködését a bizonyítékok elemzéséhez, és átkutatja az adatbázisát a merényletekkel kapcsolatos információk után kutatva.

A szigetországban kedden háromperces néma csenddel tisztelegtek az áldozatok előtt a vasárnapi első robbantás időpontjában - helyi idő szerint fél kilenckor -, a colombói Szent Antal katolikus templomban. Kedd délben 22 áldozatot temettek el St. Sebastianban, ahol feltehetően a legtöbb áldozata volt a merényletnek. A Colombótól mintegy 30 kilométerre északra fekvő város kórházába több mint száz holttestet szállítottak. Gyászszertartásokat tartottak a colombói Szent Antal templomban is, ahol szintén pokolgép robbant vasárnap.

Előre lehetett tudni, kik fognak ölni

Úgy tűnik, elkerülhetőek lettek volna a véres merényletek. A CNN beszámolója szerint ugyanis szokatlanul pontos figyelmeztetéseket kapott Srí Lanka hírszerzése India és az Egyesült Államok titkosszolgálataitól is.

A források templomok és szállodák elleni merényleteket jeleztek, a húsvét közeledtével pedig már egyre nagyobb méretű támadás lehetőségéről beszéltek. Április 4-én már a keresztény templomok elleni merénylet veszélyéről érkeztek az információk a külföldi hírszerzőktől.

Sőt, állítólag a támadásra készülő gyanús személyek névsora is a helyi szolgálatok birtokában volt. Ezek egyébként a védelmi minisztertől április 9-én eljutottak a rendőrfőnökhöz is, mégsem történt semmi, ami érdemben akadályozhatta volna a véres merényletek előkészületeit és végrehajtását. Még a templomok és a szállodák őrségét sem erősítették meg.

Ebben pedig nagy szerepe lehet annak, hogy tavasz ősz óta komoly konfliktus van az államfő és a kormány között. Az elnök elmozdította a kormányfőt a nemzetbiztonsági tanácsból, így Ranil Vikremaszinge el volt zárva az érdemi információktól. Az államfői hivatal azonban egyelőre nem kommentálta az információk elégtelen kezeléséről szóló híreket.

Átszervezi a biztonsági erőket az elnök

A hírszerzés kudarcát követően kedden bejelentette az ország biztonsági testületeinek az átszervezését Maithripala Sziriszena államfő. Átszervezem a rendőrséget és a biztonsági erőket. Elvárom, hogy 24 órán belül változás történjen a védelmi intézmények élén - mondta Sziriszena a nemzethez intézett televíziós beszédében, hozzátéve, hogy nem csupán a hírszerzésre, de a fegyveres erőkre és a rendőrségre is gondol.

A biztonsági vezetők, akik hírszerzési értesüléseket kaptak külföldről, nem osztották meg azokat velem. Megfelelő intézkedéseket kellett volna hozni. Úgy döntöttem, hogy határozottan fellépek ezek ellen a vezetők ellen. Az elnök közölte, hogy nemzetközi segítséget kaptak a merényletek kivizsgálásához, és biztosított arról, hogy megfékezik a terrorizmust Srí Lankán. Az államfő részvétéről biztosította az áldozatokat és egységre szólította fel a szigetországot.

Érthetetlen, hogy miért nem reagált a titkosszolgálat

Szakértők szerint érthetetlen, hogy a Srí Lanka-i titkosszolgálat miért nem reagált az amerikai és indiai jelzésekre, amelyek egy lehetséges terrortámadásra figyelmeztettek. Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában azt mondta, ritkán adnak a szolgálatok ilyen pontos adatokat, ezért sem érthető, hogy miért nem reagált rá a szigetország titkosszolgálata. Szerinte ez már felveti a bűncselekmény gyanúját, és azonnal ki kell vizsgálni.

Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője ehhez hozzátette: a politikától függetlenül kellene működnie a titkosszolgálatoknak, és aggasztó folyamat, hogy erre sem figyeltek fel. A támadás minden ország számára erős üzenet - mondta -, hogy ilyen típusú támadásokra is fel kell készülni. Kitért arra is: a kereszténység ellen akartak támadást intézni, és amíg a márciusi christchurchi, muszlimok ellen elkövetett támadás után a keresztények elhatárolódtak a cselekménytől, most a muszlimoknál ez nem tapasztalható.

Gyarmati István kétségbe vonta, hogy a merénylet az új-zélandi esetre reagált volna, mert az elkövetés módja nagyon szervezett volt, és véleménye szerint ekkora támadást egy hónap alatt nem lehet megszervezni és kivitelezni.

Gyűjtést hirdet az áldozatok megsegítésére az evangélikus egyház

A Magyarországi Evangélikus Egyház gyűjtést hirdet a terrortámadások áldozatai és családtagjai javára. Az egyház vezetése azt kéri az evangélikus iskolák végzős diákjaitól és rokonaiktól, hogy a ballagási ajándékokra és virágra szánt pénzt ajánlják fel a robbantások miatt nehéz helyzetbe került családok megsegítésére.

Az evangélikus egyház vezetősége keddi közleményében azt írta: az adományokat a Srí Lanka-i keresztény egyházi szervezetekkel partneri kapcsolatban lévő Magyar Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül juttatják majd el a Srí Lanka-i családokhoz.

Adakozni bankkártyás fizetéssel a www.segelyszervezet.hu oldalon lehet, illetve az Ökumenikus Segélyszervezet 11705008-20464565-es számlaszámán, a közlemény rovatba azt írva: „Srí Lanka" - tették hozzá.

Egymillió forinttal segít a Baptista Szeretetszolgálat

Egymillió forinttal támogatja a Baptista Szeretetszolgálat a terrortámadások áldozatainak családtagjait, és gyűjtést hirdet a robbantások miatt árván maradt gyermekek javára. A szeretetszolgálat közleménye szerint a szervezet megvizsgálja annak lehetőségét is, hogy - ha szükséges - intézményi ellátást nyújtson az áldozatok gyermekeinek. Mint írták, a szeretetszolgálatnak oktatási központja és árvaháza is van a térségben, amelyeket még a 2004. decemberi cunami után építettek magyar adományból a szökőár miatt árván maradt gyermekeknek. Hozzátették: jelenleg is támogatják 1300 Srí Lanka-i rászoruló gyermek iskoláztatását, ellátását.

A Baptista Szeretetszolgálat a szüleiket elvesztő gyermekek javára a felajánlásokat az UniCredit Bank 10918001-00000061-69770006-os számlaszámára várja „Srí Lanka húsvét" megjelöléssel - olvasható a közleményben.

Kapcsolódó írásaink