Külföld

Ferenc pápa: Mindenkinek el kell ítélnie a soha nem igazolható terrorcselekményeket

Ismételten elítélte a Srí Lanka-i robbantásos merényleteket Ferenc pápa a Szent Péter téren húsvéthétfőn délben mondott beszédében, amelyben kijelentette, hogy az embertelen terrorista támadások soha sem igazolhatók.

Ferenc pápa:  Mindenkinek el kell ítélnie a soha nem igazolható terrorcselekményeket
A húsvét azt üzeni, hogy a remény fényének el kell oszlatnia a félelmet és a gyászt - emlékeztetett a Szentatya
Fotó: AFP

Ferenc pápa olasz nyelvű beszédében ismételten "lelki és atyai közelségét" fejezte ki Srí Lanka népének.
Kijelentette, gondolatban közel van a szigetország katolikus egyházát vezető Malcolm Ranjith Patabendige Don bíboroshoz, valamint a terrorista támadások sújtotta Colombo város egyházmegyéjéhez. A pápa azt mondta, imádkozik a számtalan áldozatért és sebesültért.

"Arra kérek mindenkit, ítélje el ezeket a terrorista támadásokat, amelyek embertelenek, és soha nem igazolhatók" - hangsúlyozta Ferenc pápa, aki már húsvétvasárnapi beszédében is kegyetlen erőszaknak nevezte a Srí Lanka-i robbantásos merényleteket.

A húsvéthétfőn délben, a pápai lakosztály Szent Péter térre néző ablakából modott beszédében a katolikus egyházfő arra emlékeztetett, hogy Krisztus feltámadásának örömhírét elsőként a nők vitték hírül, a félelmükben bezárkózott férfiak helyett.

Ferenc pápa hangoztatta: a húsvét azt üzeni, hogy a remény fényének el kell oszlatnia a félelmet és a gyászt.

A pápa beszédét az ilyenkor szokásos Mennyek királynője-imádság (Regina coeli) követte, amely húsvéttól pünkösdig az Úrangyala-imádságot (Angelus) helyettesíti.

Ferenc pápa lezárta a húsvéti szertartásokat, amelyeket virágvasárnaptól több százezer hívő és turista követett a Vatikánban.