Külföld

Újabb robbanások után őrizetbe vettek hét embert

Újabb két pokolgép robbant Srí Lanka fővárosában, ezzel a húsvétvasárnapi merényletek áldozatainak száma már meghaladja a kétszázat is.

Újabb robbanások után őrizetbe vettek hét embert
Srí Lanka speciális katonai egységének tagjai házkutatást hajtanak végre
Fotó: AFP/Ishara S. Kodikara

A főváros egyik peremkerületében, Dehivelában, egy szállodában történt a hetedik robbanás, legkevesebb két ember meghalt - közölte a helyi rendőrség vasárnap délelőtt.

A nyolcadik pokolgépet ismét a fővárosban, szintén egy északi peremkerületben indították be. Az újabb robbanás Orugodavatta helységben történt, amely Colombóhoz tartozik. Egyelőre nem tudni, hogy van-e áldozata.

Az ország kormánya kijárási tilalmat rendelt el azonnal hatállyal, és felfüggesztette a közösségi média működését, de ezekről egyelőre nem lehet tudni többet - jelentették hírügynökségek.

Újabb két robbantást hajtottak végre ismeretlen tettesek
Újabb két robbantást hajtottak végre ismeretlen tettesek
Fotó: AFP/CHAMILA KARUNARATHNE

A kijárási tilalom helyi idő szerint este 18 (közép-európai idő szerint 14.30) órától 12 óra időtartamra lép életbe - jelentette be a védelmi minisztérium.

Őrizetbe vettek hét embert, három rendőr meghalt

Őrizetbe vettek hét embert vasárnap Colombóban egy házkutatás során, amelyben három rendőr életét vesztette - közölték a Srí Lanka-i hatóságok.

A rendőrök a főváros Dematagoda nevű peremkerületében tartottak házkutatást, ahol a nyolcadik robbanás történt. Az AP hírügynökség értesülései szerint az akció során a házban tartózkodók legalább két robbanószerkezetet is működésbe hoztak, a hatóságok szerint a három rendőr e robbanásokban vesztette életét.

Ruvan Vidzsevardena Srí Lanka-i védelmi miniszter helyi idő szerint vasárnap este tartott sajtótájékoztatóján a merényleteket vallási szélsőségesek által elkövetetett terrorcselekményeknek nevezte. Hozzátette, hogy a nyolc robbantás nagy része vélhetően öngyilkos merénylet volt.

Ranil Vikremeszinghe miniszterelnök aggodalmának adott hangot miatt, hogy a húsvétvasárnapi merényletek - amelyek elkövetőjeként  egyetlen szervezet sem jelentkezett - negatív hatással lehetnek az ország biztonsági helyzetére és a gazdaságára. Mikroblog-bejegyzésében egyúttal felszólított arra is, hogy senki ne terjesszen ellenőrizetlen híreszteléseket a merényletekről.

Objektum doboz

Mint korábban megírtuk, húsvétvasárnap hat összehangolt robbantást követtek el ismeretlen tettesek Srí Lanka különböző pontjain, három szállodát és három katolikus templomot vettek célba. Kétszázhétre emelkedett a robbantásokban meghaltak száma Srí Lankán - közölték hatósági források vasárnap, hozzátéve, hogy a halottak közt holland, kínai és portugál állampolgár is van. Rendőrségi források újabb közlése szerint jelenleg a sebesültek száma 450.

A holland és a portugál külügyminisztérium megerősítette, hogy egy-egy állampolgáruk is a halálos áldozatok között van. 

A People's Daily című angol nyelvű kínai napilap szerint egy kínai állampolgár is életét vesztette.

Az Anadolu török hírügynökség jelentése szerint két török állampolgár is az áldozatok között van, akik mérnökként dolgoztak az országban.

Az indiai hatóságok megerősítették a Hszinhua kínai hírügynökség értesülését, miszerint a halottak között egy indiai nő is van.

Az EFE spanyol hírügynökség Srí Lanka-i külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy akár 27 külföldi állampolgár is életét veszthette a merényletekben.

Erről többet itt olvashat!

Kapcsolódó írásaink