Külföld

Merényletsorozat Srí Lankán, katolikus templomokban és szállodákban robbantottak

Három templomot és három szállodát ért egyidejű robbantásos támadás húsvétvasárnap délelőtt Srí Lankán, olyan helyeken, ahol turisták nagy számban megfordulnak. Kétszázhétre emelkedett a robbantásokban meghaltak száma Srí Lankán - közölték hatósági források vasárnap.

Merényletsorozat Srí Lankán, katolikus templomokban és szállodákban robbantottak
Rengetegen életüket vesztették a robbanások során
Fotó: ISHARA S. KODIKARA / AFP

Kérjük, hogy a cikkben látható videókat csak erős idegzetű olvasóink tekintsék meg!

FRISS: Még két robbanás történt - erről itt olvashat többet!

Négy támadás a fővárosban, Colombóban történt: három luxusszállodában és a jelentős, Szent Antalról elnevezett katolikus templomban követték el őket. A colombói áldozatok száma legkevesebb 45. 

A két vidéki robbantás a fővárostól 30 kilométerrel északra lévő Negombo város Katuvapitijai Szent Sebestyén-templomában, illetve a 250 kilométerrel keletre lévő Batticsaola város egyik templomában történt.

Kétszázhétre emelkedett a robbantásokban meghaltak száma Srí Lankán - közölték hatósági források vasárnap, hozzátéve, hogy a halottak közt holland, kínai és portugál állampolgár is van. 

Rendőrségi források újabb közlése szerint jelenleg a sebesültek száma 450.

A holland és a portugál külügyminisztérium megerősítette, hogy egy-egy állampolgáruk is a halálos áldozatok között van. 

A People's Daily című angol nyelvű kínai napilap szerint egy kínai állampolgár is életét vesztette.

Az Anadolu török hírügynökség jelentése szerint két török állampolgár is az áldozatok között van, akik mérnökként dolgoztak az országban.

Az indiai hatóságok megerősítették a Hszinhua kínai hírügynökség értesülését, miszerint a halottak között egy indiai nő is van. 

Az EFE spanyol hírügynökség Srí Lanka-i külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy akár 27 külföldi állampolgár is életét veszthette a merényletekben.

Objektum doboz

A katolikus templomokban általában sok hívő volt a húsvétvasárnapi mise miatt. 

A 21 millió lakosú Srí Lanka 70 százaléka buddhista vallású, 12 százalék hindu, 10 százalék muzulmán, és 7 százalék, vagyis mintegy 1,2 millió lakos katolikus. A katolikusoknak sokak szerint hídszerepük van, mert a többségben lévő szingalézek és a kisebbségben lévő tamilok között is vannak ilyen vallásúak. Bizonyos katolikusokat azonban rossz szemmel néznek többen, mert támogatják, hogy a nemzetközi közösség vizsgálja ki: a Srí Lanka-i hadsereg tagjai milyen háborús bűnöket követtek el a tamilok ellen az 1972 és 2009 közötti polgárháborúban. Az ENSZ szerint a polgárháborúnak 80-100 ezer áldozata volt.

Objektum doboz

A polgárháború vége óta nem volt jelentősebb támadás vagy terrormerénylet az országban.

II. János Pál pápa 1995-ben, Ferenc pápa pedig 2015-ben látogatást tett Srí Lankán.

Merényletek Srí Lankán
Merényletek Srí Lankán
Fotó: AFP

Az egyik colombói szálloda, ahol robbanás történt, a miniszterelnöki hivatalhoz közel lévő Cinnamon Grand Hotel - közölte a szálló egyik tisztségviselője. A pokolgépet az étteremben helyezték el.

Objektum doboz

Egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett elkövetőként. A Srí Lanka-i miniszterelnök sürgősen összehívta az ország biztonsági tanácsát. Aljas támadásnak nevezte a merényleteket. Maitripala Sziriszena államfő is hangot adott megdöbbenésének.

Az országos rendőrfőkapitány beszámolt arról, hogy tíz nappal ezelőtt egy iszlamista mozgalom, az NTJ öngyilkos merényletekkel fenyegetőzött fontos templomok és India külképviselete ellen. Az NTJ tavaly vált ismertté buddhista szobrok elleni vandál tetteivel az országban.

Objektum doboz

Jól átgondolt, megszervezett támadássorozatot követtek el Srí Lankán, és lehet, hogy még nincs vége - mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában. 

A vasárnapi támadássorozat elkövetői feltehetően tamil vagy szingaléz terroristák lehettek, ebben az országban a muszlimok inkább áldozatok szoktak lenni - tette hozzá. A szakember szerint előbb-utóbb egy szervezet vállalni fogja a cselekményeket, ami azért lehet kedvező fejlemény, mert azután már nem várható újabb merénylet. Gyarmati István a támadások kapcsán kiemelte: Srí Lanka egyik fő bevételi forrása a turizmus, ami egy ilyen eseménysorozat után visszaeshet.

Objektum doboz

A nemzetközi közösség elítélte a kegyetlen támadásokat

Számos állam- és kormányfő, illetve nemzetközi szervezet vezetője elítélte vasárnap a Srí Lankán keresztény templomok és luxusszállodák ellen aznap elkövetett robbantásos merényleteket, amelyekben 200-nál többen meghaltak és legalább 450-en megsebesültek. Egyúttal valamennyien együttérzésüket, illetve részvétüket nyilvánították az áldozatoknak és hozzátartozóiknak.

A MAGYAR KÜLÜGYMINISZTÉRIUM megdöbbent, közleményükben azt írták: a tárca megdöbbenéssel értesült a húsvétvasárnapi merényletekről, az iszonyú támadásokat a leghatározottabban elítéli. Több robbanás szándékosan a húsvétot templomban ünneplő keresztény közösséget célozta, ami elmondhatatlanul aljas cselekedet - tette hozzá a minisztérium. A KKM kapcsolatban van a hatóságokkal, jelenleg nincs információ arról, hogy magyar érintettje lenne a támadásoknak. "Legmélyebb együttérzésünkről biztosítjuk az áldozatok családjait és a sérülteket" - áll a KKM közleményében.

Hagyományos húsvétvasárnapi beszédében FERENC PÁPA azt mondta: "együttérez ennek a kegyetlen erőszaknak az áldozataival, akiknek húsvétkor fájdalmat kell elszenvedniük és gyászolniuk kell".

DONALD TRUMP amerikai elnök rettenetes terrorcselekménynek minősítette a történteket, és értésre adta, hogy az Egyesült Államok kész segíteni Srí Lankának abban, hogy kezelni tudja a helyzetet.

THERESA MAY brit miniszterelnök Twitter-üzenetében rémisztőnek nevezte a támadásokat, és hangoztatta, hogy a nemzetközi közösségnek össze kell fognia, és el kell érnie, hogy mindenki félelem nélkül gyakorolhassa hitét.

JEAN-CLAUDE JUNCKER, az Európai Bizottság elnöke az áldozatokat és a hozzátartozókat együttérzéséről biztosítva azt is jelezte, hogy az Európai Bizottság kész segítséget nyújtani a merényleteket követően szükségessé vált intézkedésekhez és munkálatokhoz.

FRANK-WALTER STEINMEIER német államfő gyáva terrortámadásoknak nevezte a merényleteket. Angela Merkel kancellár szóvivője útján azt emelte ki: a terrorizmus, a vallási alapú gyűlölet és intolerancia soha nem győzedelmeskedhet.

SEBASTIAN KURZ osztrák kancellár körmönfont terrortámadásnak minősítette a robbantásokat, elítélte azokat, és aggodalmát fejezte ki miattuk.

VLAGYIMIR PUTYIN orosz elnök a Srí Lanka-i államfőnek küldött táviratában cinikus és kegyetlen cselekedetnek nevezte a merényleteket. Leszögezte, hogy Moszkva megbízható partnere marad Colombónak a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben.

REUVEN RIVLIN izraeli elnök förtelmes bűncselekményként említette a terrorsorozatot. A zsidó állam feje úgy fogalmazott, hogy "bármely vallás elleni támadás mindegyikünk elleni támadás".

RONALD S. LAUDER, a Zsidó Világkongresszus elnöke szintén elítélő nyilatkozatot adott ki. 

RECEP TAYYIP ERDOGAN török elnök az egész emberiség elleni támadásnak nevezte a történteket. 

Elítélte a merényleteket az afgán elnök, az indiai miniszterelnök, valamint a bahreini, a katari külügyminisztérium és az Egyesült Arab Emírségek kormányzata is.

Objektum doboz


A legsúlyosabb terrorista cselekmények Srí Lankán

1996. január 31. - Colombóban felrobbantották a Központi Bank épületét. Az öngyilkos merénylők egy robbanóanyaggal megrakott robogóval követték el a merényletet. A halálos áldozatok száma 80.
1998. március 5. - Colombóban nagy erejű bomba robbant az egyik forgalmas üzleti negyedében. 28 ember meghalt és 235-en sebesültek meg.
1999. december 18. - Srí Lanka fővárosában két választási gyűlésen egy időben hajtottak végre bombamerényletet. Az egyik merénylet célpontja az államfő, Csandrika Bandaranaike Kumaratunga asszony volt. Az államfő jobb szeme sérült meg. A merényletben 21 ember meghalt, 110 megsebesült. A másik merényletet az Egyesült Nemzeti Párt választási nagygyűlésén követték el. Életét vesztette 10 és megsebesült 70 ember.
2000. április 12. - Hét ember életét oltotta ki és majd 70 személyt sebesített meg egy pokolgép robbanása a Srí Lanka keleti részén lévő Trincomalee-ban egy koncerten.
2006. június 15. - Egy autóbusz elleni aknavető-támadás legkevesebb 64 halálos és mintegy negyven sebesült áldozatot követelt. A buszon főleg iskolás gyerekek utaztak.
2006. október 16. - Az ország északkeleti részén, Dambulla város közelében tamil lázadók a haditengerészet egy konvoja ellen követtek el öngyilkos merényletet, 102-en vesztették életüket.
2007. január 6. - Hikkáduva üdülőhely közelében robbantásos merényletet követtek el egy személyszállító busz ellen. Tizenöt utas életét vesztette és csaknem 30-an sérüléseket szenvedtek.
2008. január 31. - Pokolgépes merényletet követtek el egy iskolabusz ellen, 18 ember, köztük 11 gyermek meghalt.
2008. február 2. - Pokolgép robbant egy autóbuszon az ország középső részén fekvő Dambulla városban. Legalább húsz ember vesztette életét, mintegy ötvenen pedig megsebesültek.
2008.február 3. - A Colombo főpályaudvarán elkövetett öngyilkos merényletben legalább heten meghaltak, százan megsebesültek.
2008. április 25. - Felrobbantottak egy autóbuszt Colombóban, a merényletben 23 ember életét vesztette, többtucatnyian megsebesültek.
2008. június 6. - Colombóban pokolgépes merényletet követtek el egy autóbusz ellen. A merényletnek legkevesebb 21 halálos és 47 sebesült áldozata van. Később Kandi város környékén szintén egy buszban lépett működésbe egy pokolgép. Két ember meghalt, húsz pedig megsebesült.
2009. február 9. - Visvamadu város közelében egy menekülttábor ellenőrzőpontjánál felrobbantotta magát egy tamil nő. Legkevesebb 28 ember meghalt, 90 megsebesült.
2009. március 10. - Matara városban öngyilkos pokolgépes merényletben tízen meghaltak és harmincöten megsebesültek. A Mohamed próféta születésére rendezett ünnepi menetben hat miniszter vett részt, Mahinda Vidzseszekara, a postaügyi és távközlési tárca vezetője megsebesült a merényletben.

Kapcsolódó írásaink