Külföld

Soros-lobbi és erőszak Észak-Macedóniában

Elnököt választ Észak-Macedónia: a lapunknak nyilatkozó ellenzéki újságíró szerint ma is választási csalás, sőt akár erőszak is várható.

Soros-lobbi és erőszak Észak-Macedóniában
A többségi lakosság a jobboldali jelöltet támogatja, a szociáldemokraták az albán szavazatokra és csalásra építenek
Fotó: MH

Ma este hétig 1,8 millióan adhatják le szavazatukat a macedón elnökválasztáson, ahol hárman indulnak az államfői posztért. A kormányzó Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) jelöltje Sztevo Pendarovszki, a nyugat-balkáni állam NATO-főtárgyalója, az ellenzék vezető ereje, a jobbközép Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) pedig Gordana Sziljanovszka-Davkovát, egy pártfüggetlen egyetemi tanárt indított, míg az albán kisebbség a független Blerim Rekát. A felmérések szerint várhatóan kell második fordulót tartani május ötödikén, ugyanis mindkét befutó jelölt támogatottsága 30 százalék körül mozog, míg Reka 7-8 százalékra számíthat.

Jelenleg az ellenzékhez közel álló Gjorge Ivanov tölti be az elnöki tisztséget, ő azonban harmadszorra már nem indulhat.

„Amióta a Nikola Gruevszki vezette VMRO-DPMNE-kormányt 2017-ben színes forradalommal megdöntötték, a szociáldemokrata kormány hamar elkezdte arra használni az állami apparátust, hogy megszilárdítsa a hatalmát” – nyilatkozta lapunknak Cvetin Csilimanov macedón újságíró. Az azóta hazánkban menedékjogot kapott Gruevszki szűken megnyerte a legutóbbi parlamenti választást az országban, nem tudott azonban megegyezni a parlamenti többséghez szükséges albán kisebbségi pártokkal. Létrejött ugyanis az úgynevezett Tirana Platform: a George Soroshoz közel álló albán kormányfő, Edi Rama jelenlétében a macedóniai kisebbségi pártok az albán fővárosban aláírtak egy dokumentumot, amelynek követelései – az albán kisebbségi jogok kiterjesztése például – később zsarolási alapként szolgáltak. Gruevszki nem engedett, a Zoran Zaev vezette szociáldemokraták azonban igen.

Csilimanov elmondása alapján az országban egészen döbbenetes visszaéléseket követ el a Soros-féle NGO-hálózat és mások mellett az előző, demokrata vezetés külpolitikáját képviselő amerikai nagykövet által hatalomba segített SDSM: VMRO-s tisztségviselők (köztük Gruevszki), sőt aktivisták százai néznek szembe „politikailag motivált vádakkal”, több tucatnyi embert letartóztattak. Tizenöt parlamenti képviselő után nyomoznak különböző ügyekben, hetüknek elvették a mentelmi jogát is, ami „a kommunizmus bukása óta nem látott szám”. Tavaly kilenc ellenzéki képviselőt megzsaroltak, hogy támogassák a kormányt az ország nevének megváltoztatásában Észak-Macedóniára – előtte népszavazást is tartottak a témában, és bár az igenek győztek, a részvétel távolról sem érte el az érvényességi küszöböt. Az egyik képviselőnőt azzal fenyegették meg, hogy letartóztatják a fiát, ha nem szavaz igennel a parlamentben. Az ország egyik fő börtönét azok a koszovói albán terroristák uralják, akik 2015-ben Kumanovo városában nyolc macedón rendőrt gyilkoltak meg. A Zaev-kormány azzal fenyegeti ellenfeleit, hogy ebbe a börtönbe kerülnek – ez két volt miniszterrel már meg is történt, mindkettejüket brutális támadás érte az intézményben. Politikailag motivált vádak érik a fő tévécsatornákat, az utolsóként megmaradt két konzervatív médiumnak pedig el kellett távolítania a főszerkesztőjét, hogy megszűnjenek az ellenük folyó nyomozások és letartóztatások.

Csilimanov szerint a szociáldemokrata kormány jelentős nemzetközi támogatást kapott „Brüsszeltől, az Obama-kormány tisztségviselőitől és a Soros-hálózattól” a névváltoztatáshoz, amelynek nyomán a görögök nem blokkolják tovább az ország NATO- és EU-integrációját (utóbbi egyébként az újságíró szerint nem túl valószínű). „Az ország erőszakos átnevezése nem lehetséges a szuverenitás és a nemzeti identitás súlyos aláásása nélkül: a szomszédos államok pedig sorban állak, hogy újabb engedményeket kapjanak Zaevtől, Albánia és Koszovó de facto felügyeletet akar elérni az albán többségű területek felett, Bulgária pedig elérte, hogy megállapodásban rögzítsék, a macedónok történelmileg részei a bolgár nemzetnek” – magyarázta Csilimanov.

Mindez azt jelenti  – folytatta –, hogy az elnökválasztás sem fair, sem pedig szabad nem lesz. Elmondta, Sziljanovszka-Davkova centrista, a nemzetközi jog professzora, és keményen kritizálja a névváltoztatást, Pendarovszki pedig „a szokásos baloldali háttérrel rendelkezik”, volt titkosszolgálati tisztségviselő, aki többször is részt vett a választások befolyásolásában az SDSM javára. Míg a macedónok túlnyomó többsége Sziljanovszka-Davkovát támogatja, „Pendarovszkinak az albánokra és a választási csalásra kell támaszkodnia”.

A jobboldali jelölt kampányát eddig is fenyegetésekkel és letartóztatásokkal akadályozták, a közszférában dolgozó támogatóira pedig nyomást gyakorolnak, hogy inkább ne szavazzanak. Választási csalás várható az albán többségű térségekben Csilimanov szerint. Mint mondta, Zaev attól tart, Pendarovszki kudarca széleskörű felkeléshez vezethet „az elnyomó rezsim” ellen, és előrehozott választásokat is eredményezhet, amit alighanem elvesztene az SDSM. „A választás napja tehát valószínűleg pont annyira antidemokratikus lesz, mint a kampány, és az erőszak sincs kizárva” – tette hozzá.

Alacsony a részvétel az észak-macedóniai elnökválasztáson

Egyelőre eseménytelenül zajlik az észak-macedóniai elnökválasztás, a választási bizottság adatai szerint délelőtt alacsony volt a részvételi arány. 

A választási bizottság közlése szerint 13 óráig a szavazásra jogosultak 20,45 százaléka járult az urnák elé, ami alacsony részvételi aránynak számít. 

Az 1,8 millió szavazásra jogosult állampolgár 19 óráig adhatja le voksát. Az első, nem hivatalos előzetes eredmények 22 óra után várhatóak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom