Külföld

„Tény, hogy dzsihadisták is érkeznek a menekültekkel”

Olaszország kikötői zárva maradnak a migránsok hajói előtt – hangsúlyozta Matteo Salvini egy rádióinterjúban, ahol a líbiai konfliktusban rejlő veszélyekről beszélt

A líbiai fegyveres konfliktus kiújulásának újabb fejleménye, hogy kedd éjszaka rakétatámadás érte Tripolit, kioltva legalább négy ember életét. Matteo Salvini egy rádióinterjúban beszélt az észak-afrikai országban dúló harcok kockázatairól.

„Tény, hogy dzsihadisták is érkeznek a menekültekkel”
Fotó: MH

A Halifa Haftár tábornok által indított offenzíva következtében Lí­biában kialakult káosz miatt megnőtt annak az esélye, hogy terroristák is megbújnak a migránsok között az Európa felé induló csónakokon – jelentette ki Matteo Salvini egy szerdai rádióinterjúban a Reuters szerint. Az olasz belügyminiszter hozzátette, hogy az iszlamista terroristák beszivárgását Európába többé nem elég kockázatként kezelni, mivel bizonyossá vált, hogy dzsihadisták is érkeznek a kontinensre. A politikus hangsúlyozta: hazája kikötői zárva maradnak a migránsok hajói előtt.

Még kedden reményét fejezte ki Federica Mogherini, hogy az uniós tagállamok a líbiai harcok kiújulása miatt hamar újragondolják döntésüket a földközi-tengeri Sophia misszióról, amelyben nemrég felfüggesztették a hajók részvételét. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az MTI szerint az Európai Parlament plenáris ülésén kiemelte, hogy a hajók járőrözésére szükség van az embercsempész-hálózatok felderítése, az észak-afrikai országgal szembeni fegyverembargó és az illegális kőolajexportra vonatkozó tilalom betartásának ellenőrzése érdekében. A misszió jelenleg a légitámogatásra és a líbiai parti őrség kiképzésére korlátozódik.

A Líbia al-Ahrár televízió tájékoztatása szerint egyébként legkevesebb négy ember meghalt, huszonhárom pedig megsérült, amikor kedd késő este rakétatámadás érte Tripolit. A történtekért az észak-afrikai ország egységkormányának vezetője, Fájez esz-Szarrádzs az ország keleti és déli részét ellenőrzése alatt tartó Halifa Haftár tábornok katonáit tette felelőssé, egyúttal háborús bűnök elkövetésével vádolta meg a tábornokot. Szarrádzs szerdára virradóra személyesen is felkereste a fővárosnak azt a két kerületét, ahová az éjszaka becsapódtak a rakéták.

A Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg tagadta, hogy köze lenne a légicsapáshoz, és a Tripolit uralmuk alatt tartó terrorista milíciákat tette felelőssé. A tábornok csapatai április elején indítottak offenzívát az egységkormány irányítása alatt lévő nyugat-líbiai térség ellen. Haftár ezt azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint viszont a tábornok valódi célja az egész Líbiára kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.

Tegnap a német parlamentben pedig arról döntöttek, hogy szigorítják az elutasított és távozásra kötelező menedékkérőkről szóló szabályokat. Horst Seehofer belügyminiszter hangsúlyozta: az arra kötelezett embereknek el kell hagyniuk Németországot, s ha nem mennek önként, az államnak kell kézbe vennie az ügyet. Az egyik legfőbb módosítás, hogy szolgálati titoknak minősítik a kitoloncolások tervezett időpontját.

Fontos a külső határok megerősítése

Az Európai Parlament (EP) tegnap megszavazta az uniós határ- és partvédelmi ügynökség (Frontex) megerősítéséről szóló rendelet tervezetét. A döntéssel kapcsolatban Gál Kinga fideszes EP-képviselő közleményében azt írta: „Ha megfelelően ültetik gyakorlatba a most elfogadott szabályozást, az bizonyos mértékű segítséget fog jelenteni az unió külső határainak védelmében. Ám valójában arra lenne a legnagyobb szükség, hogy az unió jelentősebb pénzügyi támogatást biztosítson a külső határt hatékonyan védő tagállamok, így Magyarország határvédelmi költségeire.” Közölte: hazánk azt várja el az uniótól, hogy térítse meg a külső határvédelemre fordított kiadásainkat. Az EP tegnapi strasbourgi plenáris ülésén Krisjanis Karins lett miniszterelnök kiemelte, hogy Európa külső határait kell megerősíteni. Hozzátette: azoknak, akik idejönnek, el kell fogadniuk az európai szabályokat.

Kapcsolódó írásaink

Forrnak az indulatok Észak-Afrikában

ĀLíbia nem tranzit-, hanem célország a bevándorlók számára – jelentette ki a Nemzetközi Migrációs Szervezet elnöke, miközben az országban ezrek menekülnek a háború elől

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom