Külföld

A Disney ötmillió dollárral támogatja a katedrális újjáépítését

A Walt Disney vállalat ötmillió dollárt (1,4 milliárd forintot) adományoz a tűzvészben súlyosan megrongálódott 850 éves párizsi Notre-Dame újjáépítésére. 

A Disney ötmillió dollárral támogatja a katedrális újjáépítését
A filmvállalat számos más adományozóhoz csatlakozott
Fotó: Giphy

 A Disney szerdán jelentette be, hogy csatlakozik a nemzetközi adományokhoz, amelynek segítségével elkezdődhet a Notre-Dame újjáépítése.

„A Notre-Dame a remény és a szépség világítótornya, amely évszázadokig testesítette meg Párizs szívét és Franciaország lelkét ihletadó és elismert művészete és építészete révén, amelynek örökös helye van az emberiség történetében” - fogalmazott Bob Iger, a Disney főnöke Twitter-üzenetében. 

Iger hozzáfűzte, hogy a Disney együtt érez barátaival, és felajánlja szívből jövő támogatását a pótolhatatlan mestermű helyreállításában.

A filmvállalat számos más adományozóhoz csatlakozott: az Apple vezetője, Tim Cook kedden jelentette be, hogy vállalata adománnyal támogatja az újjáépítést, bár azt nem hozta nyilvánosságra, hogy mekkora összeggel.

Franciaország leggazdagabb családjai közül szintén többen tettek felajánlásokat az újjáépítés finanszírozására, az adományok szerdán már 900 millió dollárra (256 milliárd forintra) rúgtak a francia kulturális miniszter közleménye szerint.

A Disney stúdióban 1996-ban készült el A notre-dame-i toronyőr című animációs film Victor Hugo regénye nyomán.

Egy Quasimodót ábrázoló Disney-rajz, amelyen a toronyőr átöleli a Notre-Dame-ot, a tüzet követően bejárta az online közösségi médiát.

Ideiglenes fatemplomot állítanak a leégett katedrális elé
 

Ideiglenes fatemplomot emelnek a  leégett Notre-Dame-székesegyház előtti téren, amely az ima házául szolgálhat az újjáépítés idejére - mondta el Patrick Chauvet, a székesegyház vezetője csütörtökön.

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere beleegyezett, hogy kölcsönadják a célra a Notre-Dame előtti tér egy részét - tette hozzá a C-News francia hírcsatornának nyilatkozó Chauvet.

Emmanuel Macron francia elnök a pusztító hétfői tűzvész után elmondta: szeretné, ha öt éven belül befejeződne a katedrális újjáépítése. Szakértők nagyravágyónak tartják az államfő terveit. A Notre-Dame teljes tetőszerkezete megsemmisült a tűzben, mennyezete több helyen beszakadt, és egyik éke, a 93 méter magas huszártorony leomlott.

Franck Riester francia kulturális miniszter elmondta, hogy az ideiglenes fatemplom ötletét szerdai találkozókon is felvetették, de egyelőre nem született végleges döntés az ügyben. Az RMC rádióadónak nyilatkozó tárcavezető hozzátette: tervezik, hogy még a rekonstrukció alatt újra megnyitják a Notre-Dame-ot a látogatók előtt.

Macron és Hidalgo csütörtökön azon tűzoltók előtt tisztelgett, akik megmentették a székesegyházat a teljes pusztulástól. Több mint 400 tűzoltó küzdött a lángokkal a székesegyháznál hétfő este.

A NOB félmillió euróval támogatja az újjáépítést

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke közölte, hogy a világszervezet félmillió euróval (1,57 milliárd forint) támogatja a Notre-Dame-székesegyház újjáépítését.

A NOB vezetője erről csütörtökön levélben tájékoztatta Tony Estanguet-t, a 2024-es játékok szervezőbizottságának elnökét, s egyben a reményét fejezte ki, hogy a munkálatok még a párizsi olimpia előtt befejeződnek.

Kapcsolódó írásaink