Külföld

„Több pénzt várunk el a külső határvédelem költségeire!”

Jóváhagyta az uniós határ- és partvédelmi ügynökség (Frontex) megerősítéséről létrejött egyezséget szerdán az Európai Parlament (EP), az elképzelés ugyanakkor az eredetileg tervezettnél lényegesen lassabban fog megvalósulni.

„Több pénzt várunk el a külső határvédelem költségeire!”
Gál Kinga: Oroszlánrészt vállaltunk a külső határok védelméből
Fotó: MH

A strasbourgi plenáris ülésen 403:162 arányban megszavazott határozat értelmében a külső határok igazgatásának biztosítása és a válsághelyzeti reagálás képessége érdekében a szervezet operatív személyzetének létszáma 2021-re el kell, hogy érje az 5 ezer főt, 2027-re pedig a 10 ezret. Az ügynökség munkatársait jelenleg kizárólag az EU-országok adják.

Magyarországnak 2021-ben összesen 173, 2027-re pedig 303 fővel kell hozzájárulnia ehhez.

A határigazgatás elsődlegesen továbbra is tagországi hatáskörben lesz, a Frontex és személyi állománya technikai és operatív támogatást nyújthat majd az érintett országok kérésére és hozzájárulásával.

Emellett gyorsreagálású egységet is felállítanak szükséghelyzetek esetére. A deklarált cél a jelenlegi hiányosságok orvoslása, valamint a kihívások jobb kezelése a biztonság és a migráció terén. Ide Magyarország további 65 főt küld majd.

A készenléti alakulat a fogadó országtól kapott engedélyek függvényében bizonyos végrehajtói hatásköröket gyakorolhat majd a határellenőrzések végzése, továbbá a visszaküldéssel kapcsolatos feladatok ellátása érdekében.

Az Európai Bizottság eredeti javaslata értelmében már 2020-ra 10 ezer fősre bővítették volna a Frontex személyzetének létszámát.

"A jogszabály nyomán a Frontex többek között tízezer új határőr munkájára támaszkodhat, emellett segít a határon átnyúló bűncselekmények elleni fellépésben, védi az alapvető jogokat és együttműködik azok visszaküldésében, akik nem jogosultak védelemre" - közölte Roberta Metsola néppárti európai parlamenti jelentéstevő.

"Az alapelvünk az volt, hogy a védelemre szorulókkal tisztességesen, a jogosulatlan kérelmezőkkel határozottan, azokkal pedig keményen bánjunk, akik megpróbálják kihasználni a világ legveszélyeztetettebb embereit" - tette hozzá.

Több pénzt várunk el a külső határvédelem költségeire!

Aa szavazta meg az Európai Parlament az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) megerősítéséről szóló rendelet tervezetét. „Ha megfelelően ültetik gyakorlatba a most elfogadott szabályozást, az bizonyos mértékű segítséget fog jelenteni az unió külső határainak védelmében. Ám valójában arra lenne a legnagyobb szükség, hogy az unió jelentősebb pénzügyi támogatást biztosítson a külső határt hatékonyan védő tagállamok, így Magyarország határvédelmi költségeire” - hívta fel a figyelmet Gál Kinga fideszes EP-képviselő.

A magyar kormány elsődleges célkitűzése mindig is a határvédelem erősítése volt. Uniós szinten szükséges a határvédelmi erőfeszítések növelése, azonban önmagában a Frontex kapacitásbővítése nem fogja elérni a kívánt célt. Gál Kinga rámutatott: „Oroszlánrészt vállaltunk a külső határok védelméből: kerítést építettünk, továbbá háromezer határvadászt képeztünk ki és állítottunk szolgálatba. Így védtük Európát, ám ehhez eddig semmilyen uniós támogatást nem kaptunk. Ezért azt várjuk el az Uniótól, hogy térítse meg a külső határvédelemre fordított kiadásainkat!" - írta lapunknak eljuttatott sajtóközleményében.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom