Külföld

Macronék elvonták a pénzt a Notre-Dame felújításától

A Notre-Dame már régóta nagyon rossz állapotban volt, folyamatosan halogatták a felújítását, Emmanuel Macron elnök kormánya nem volt hajlandó fedezni a teljes költséget, sőt tavaly 2 és félmillió eurót még el is vont a felújítási munkáktól. A Notre-Dame rektora már akkor jelezte, hogy ez súlyos problémákat okozhat. 

Macronék elvonták a pénzt a Notre-Dame felújításától
Régóta hullottak a kövek a Notre-Dame-ból
Fotó: MH

Órákon át égett a francia főváros, Párizs egyik jelképe, a Notre-Dame székesegyház hétfő este, a nagyhét első napján. A tűz következtében összeomlott az épület huszártornya, és odaveszett a teljes tetőszerkezete. A lángokat csak többórás erőfeszítéssel tudták megfékezni, eloltani csak reggelre sikerült. Az épületből gyakorlatilag csak a falak maradtak, a felújítása akár 15 évbe is telhet. 

Az épület amúgy is rémisztő állapotban volt, sokszor kövek hullottak le a falakról. Az amerikai CBS televízió riportja már 2018 márciusában arról szólt, hogy a templom gyakorlatilag az összeomlás határán van. 

Objektum doboz

A felújítás 185 millió dollárba került volna az akkori számítások szerint, ebből a francia kormány a riport időpontjában, azaz  2018. márciusában 50 millió dollárt tudott állni, így többek közt az amerikaiakhoz is fordultak, hogy a maradék 135 millió dollárba szálljanak bele, és adakozzanak.  Vagyis a valamivel több mint ötven milliárd forintnyi összegből kevesebb, mint 15 milliárdnyit szánt Emmanuel Macron kormánya Franciaország egyik jelképére. Így többek közt az amerikaiakhoz is fordultak, hogy a maradék 135 millió dollárba szálljanak bele, és adakozzanak -olvasható az Origón.  Csak összehasonlításként: a francia GDP több mint 2500 milliárd dollár, vagyis a GDP 7 ezred százalékára (0,007 százalék) nem volt pénz.

A Le Figaro hívta fel a figylemet arra, hogy Macron elnök kormánya tavaly a már így is csekély összegből 2 és félmillió eurót még el is vont. A Notre-Dame rektora már akkor jelezte, hogy ez súlyos problémákat okozhat.

Magyarországon ehhez képest megbecsülik a templomokat

  • Debreceni Református Nagytemplom és Kollégium felújítására 2014-18. között nagyjából 10 milliárd forintot adott a kormány.
  • A jövőre esedékes Eucharisztikus Kongresszusra, eddig 27 milliárdot fordítottak.
  • Premontrei templomok, iskolák, 10 milliárd forintban részesültek.
  • Több mint 13 milliárd forintból, négy év alatt újul meg Magyarország legnagyobb temploma, az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház.  A 2016-ban a kormánytól kapott 1,6 milliárd forint kevésnek bizonyult az állagmegóváshoz, így Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek kérésére elkészítették a teljes külső-belső felújítás költségvetési és ütemezési tervét. Az ehhez szükséges több mint 11 milliárd forintot 2018 decemberében ítélte meg a kormány.

Templomokat gyaláztak Franciaországban

Felgyújtották a Saint-Sulpice székesegyházat Párizs belvárosában, a tűzoltók azonban meg tudták fékezni a tüzet. A médiában az esetről kevés helyen számoltak be, pedig ez Párizs második legnagyobb temploma, s a vallástól távol levő emberek számára is ismert lehet, hiszen szerepelt a Da Vinci-kód című filmben olvasható a Premier.org.uk-n.

Objektum doboz

Édouard Philippe francia miniszterelnök is felháborodását fejezte ki, miután elharapóztak a támadások az országban. A normandiai Houilles-ben a Szűzanya szobrát a földön szétzúzva találták meg, a helyi plébános szerint tíz nap alatt ez a harmadik hasonló eset -írja a Magyar Nemzet. A dél-franciaországi Nîmes városában február elején ismeretlenek emberi széklettel keresztet rajzoltak a templom belső falára, ugyanakkor megrongálták a dijoni katedrálist is. A lavauri katedrálisban felgyújtották az oltárterítőt, összetörtek feszületeket és szentek szobrait. „Isten megbocsát, de én nem” – mondta az esetről Bernard Canyon, a délnyugat-franciaországi város polgármestere.

A Catholic Thing értesülése szerint csak februárban majdnem 50 -szer rongáltak meg keresztény helyszíneket Franciaországban. 

Felmérések szerint az év első két hónapjában 25 százalékkal nőttek a templomok elleni támadások az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. A bécsi székhelyű Európai Keresztények Elleni Diszkrimináció és Intolerancia Megfigyelőközpont vezetője, Ellen Fantini jelezte, sok esetben nem egyértelmű, hogy mi az oka a támadásoknak, de Franciaországban jelentős problémát okoznak az anarchista és feminista csoportok.

Fantini úgy vélte, Franciaországban növekszik a katolikus egyház és a keresztény szimbólumok elleni gyűlölet. A franciaországi püspökök konferenciájának főtitkára, Olivier Ribadeau-Dumas a múlt hónapban kijelentette, egy templom elleni támadás nem azonos egy egyszerű betöréssel. „Kinyitni a tabernákulumot, elvenni a szentostyát, megszentségteleníteni azt, ami számunkra a legszentebb, Jézus Krisztus megjelenését az ostyában, ez nekünk borzalmas” – mutatott rá.

Kapcsolódó írásaink

Notre-dame: A művészetek örök ihletője

ĀA hétfői hatalmas tűzvészben megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház megihlette Victor Hugót, de nemcsak őt: azóta is jelen van a művészetekben, az irodalomban, a filmművészetben, a musicalben, a balettben és a festészetben